Moja knjižnica

 

moja_knj-03-01Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin je nagradna akcija branja za tretješolce.

Vsako leto se začne na svetovni dan otrok, prvi ponedeljek v oktobru.

Mladi bralci morajo prebrati določeno število knjig, ki si jih lahko sami izberejo, in na kratko zapisati vsebino. Ob zaključku akcije prejmejo privlačno nagrado.

 

 

Moja knjižnica za deset generacij tretješolcev

V akciji Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmač Tolmin je letos sodelovala že deseta generacija učencev tretjega razreda.

Akcija Moja knjižnica je edinstven primer spodbujanja branja tretješolcev na poti do samostojnih bralcev v slovenskem merilu. Edinstvena je tudi v tem, da ne loči bralcev na dobre ali slabe. Sodeluje lahko vsak, ki je pripravljen brati v skladu s svojimi sposobnostmi in upošteva pravila akcije.

S spodbujanjem branja vplivamo na širjenje besednega zaklada in urjenje pisanja. Otroci se vadijo v vztrajnosti in potrpežljivosti, saj jih praktična nagrada za bralni trud čaka šele na koncu akcije. Eden od namenov akcije je tudi navajanje k samostojnosti pri izbiranju in odgovornosti do knjig.

 Akcija se vsako leto prične meseca oktobra, ob svetovnem tednu otroka, traja skoraj sedem mesecev in se zaključi ob mednarodnem dnevu knjig za otroke, 2. aprila.  

Skupno je bilo v desetih letih prebranih 17.874 knjig, priznanje za uspešno zaključeno akcijo pa je prejelo 837 otrok.

V letošnjem šolskem letu je branje uspešno zaključilo 81 tretješolcev, ki so skupno prebrali 972 knjig. Letošnji tretješolci so najraje prebirali dela Anje Štefan, Dese Muck, Svetlane Makarovič, Primoža Suhodolčana, bratov Grimm in H. C. Andersena. Poleg nagrade in priznanja jih je ob praznovanju desete obletnice akcije in mednarodnem dnevu knjig za otroke pričakalo doživetje tudi v Planetariju.

V petek, 1. aprila, si je projekcije nočnega neba, gibanje planetov in zvezd ogledalo več kot 450 obiskovalcev vseh starosti. Dopoldan so si Planetarij ogledale organizirane skupine otrok iz Osnovnih šol Tolmin, Bovec in Podbrdo ter Podružničnih šol Volče, Kamno, Žaga in Soča, Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami, Vrtca Tolmin in VDCja Tolmin. Ogled v popoldanskih urah pa je bil namenjen vsem ostalim radovednežem. Obiskovalci so se poučili o ozvezdju Andromeda in drugih ozvezdjih, ki se imenujejo po starogrških junakih. Izvedeli so, da je edina zvezda, ki vedno ostaja na istem mestu na nebu, zvezda Severnica, kar je še zlasti v pomoč mornarjem. Spoznali so planete Osončja in ugotovili, da je Jupiter največji planet, da ima Saturn kar 20 lun, da je na Marsu poleti na njegovi dnevni strani sicer prijaznih 25 stopinj C, pa se na njem kljub temu ne da živeti in še ogromno drugih podatkov o vesolju.

Knjižničarji upamo, da je to kratko popotovanje po vesolju, koga izmed obiskovalcev navdušilo, da se bo potopil tudi v vesolje knjižnih zakladov, ki jih nudijo knjižne police v knjižnici.

Moja knjižnica v šol. letu 2014/2015

V ponedeljek, 6. oktobra 2014, je že deveta generacija tretješolcev začela z branjem v akciji Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin.

Na predstavitvah akcije po knjižnicah in šolah smo učencem razložili pravila akcije in jih razveselili s priročnimi vrečkami, v katere bodo lahko shranili izposojene knjige.

Mladi bralci so vsak mesec prebrali po dve knjigi po lastni izbiri in kratke vsebine knjig zapisali v mape. Za dvanajst prebranih in opisanih knjig so prejeli prav toliko žigov.

V akciji je sodelovalo in jo z dvanajstimi prebranimi knjigami uspešno končalo 76 tretješolcev iz zgornjega Posočja.

Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad je potekala 1. aprila 2015 v Knjižnici Tolmin. Animatorja Fun sciencea sta skupaj z otroki izvajala različne poskuse, tretješolci pa so za svoj bralni trud prejeli MP3 predvajalnik.

Poleg tretješolcev je akcijo uspešno končalo tudi 33 učencev in varovancev Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami ter Varstveno delovnega centra Tolmin. Nagrajeni so bili z družabnimi igricami.

Utrinki s prireditve, 1. april 2016