Skoči na glavno vsebino Moja knjižnica Moja knjižnica – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Moja knjižnica

2. oktobra 2023 se začenja že 18. sezona bralne akcije za tretješolce Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin!

 

Navodilo za sodelovanje v bralni akciji Moja knjižnica

 

Arhiv

Moja knjižnica v šol.letu 2022/2023

S sodelovanjem v 17. bralni akciji Moja knjižnica – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, ki je potekala od lanske jeseni do letošnje pomladi, je za razgibavanje svojih možgančkov z branjem in pisanjem zelo uspešno skrbelo 108 tretješolcev iz štirih centralnih in devetih podružničnih šol Zgornjega Posočja. Skupno so prebrali skoraj 1.300 knjig.

Vsak sodelujoči tretješolec je v šestih mesecih prebral 12 knjig, njihovo vsebino pa je zapisoval v bralno mapo.

Za izkazani trud smo tretješolce nagradili s športnimi urami in podeljenimi priznanji. Želimo jim, da bi čas med počitnicami tekel v zanimivem in sproščenem tempu, pa tudi v družbi knjig.V akciji so uspešno sodelovali tudi učenci PŠ za učence s posebnimi potrebami Tolmin in varovanci VDC Tolmin.

Za sodelovanje se zahvaljujemo tudi vsem učiteljicam, ki so v sklopu akcije otroke spodbujale h krepitvi veščine branja.

https://www.youtube.com/watch?v=tz3i2U5wZK4

Sodelovanje z otroki in odraslimi s posebnimi potrebami se prav tako nadaljuje ...

Moja knjižnica v šol. letu 2021/2022
Šestnajsto bralno akcijo je končalo 119 tretješolcev, kar je 73 % od vseh povabljenih k sodelovanju. Skupno so prebrali 1428 knjig. Tretješolci, ki so bralno akcijo končali, so si pri-brali digitalne športne ure. Nagrajeni so bili tudi z  lutkovno predstavo ob majhnem lesenem gledališču, kamišibaju.

Novice osnovnih šol:


Sodelovanje z otroki in odraslimi s posebnimi potrebami

Odlično sodelujemo tudi z VDC Tolmin in PŠ za učence s posebnimi potrebami Tolmin. Bralna akcija Moja knjižnica je zanje nekoliko prilagojena. V 16. zaporedni bralni akciji je skupno sodelovalo 37 oseb. Za svoj bralni trud so bile nagrajene z nahrbtniki.

Moja knjižnica v šol. letu 2016/2017

Gusarski zaključek Moje knjižnice, 22. maj 2017

Akcija Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin je v šolskem letu 2016/2017 potekala enajsto leto zapored.

Začela se je v tednu otroka 3. oktobra 2016 in potekala do 30. aprila 2017. Kdor je želel osvojiti končno nagrado, je moral v času sedmih mesecev prebrati in opisati vsebino dvanajstih knjig. K sodelovanju smo povabili vseh 165 tretješolcev iz osnovnih šol Zgornjega Posočja. Otroke, ki v tretjem razredu OŠ tehniko branja in pisanja zgolj še utrjujejo in avtomatizirajo, smo želeli dodatno spodbuditi k samostojnemu branju in obiskovanju knjižnice.

Kot vsa pretekla leta so se bralni akciji pridružili tudi učenci Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Tolmin in uporabniki Varstveno delovnega centra Tolmin. S športnimi urami smo skupno nagradili 142 oseb, ki so prebrale 1700 knjig.

 

Zaključek Moje knjižnice z gusarsko predstavo

V okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom se je v ponedeljek, 22. maja 2017, v atriju Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin uradno zaključila letošnja akcija spodbujanja branja za tretješolce – Moja knjižnica. Otroci so si ogledali gusarsko predstavo, v kateri so s pogumnim gusarjem Valom odpotovali do otoka zakladov. Tam jih je pričakala navihana in nabrita Pika Nogavička in jim skušala prekrižati načrte. A zaklad so na koncu le našli in si razdelili sladki plen. Pustolovci, ki so se uspešno prebili skozi bralno pustolovščino Moja knjižnica, so ob koncu prireditve prejeli priznanja.

 

Moja knjižnica v šol. letu 2015/2016

Moja knjižnica za deset generacij tretješolcev

V akciji Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmač Tolmin je letos sodelovala že deseta generacija učencev tretjega razreda.

Akcija Moja knjižnica je edinstven primer spodbujanja branja tretješolcev na poti do samostojnih bralcev v slovenskem merilu. Edinstvena je tudi v tem, da ne loči bralcev na dobre ali slabe. Sodeluje lahko vsak, ki je pripravljen brati v skladu s svojimi sposobnostmi in upošteva pravila akcije.

S spodbujanjem branja vplivamo na širjenje besednega zaklada in urjenje pisanja. Otroci se vadijo v vztrajnosti in potrpežljivosti, saj jih praktična nagrada za bralni trud čaka šele na koncu akcije. Eden od namenov akcije je tudi navajanje k samostojnosti pri izbiranju in odgovornosti do knjig.

Akcija se vsako leto prične meseca oktobra, ob svetovnem tednu otroka, traja skoraj sedem mesecev in se zaključi ob mednarodnem dnevu knjig za otroke, 2. aprila.

Skupno je bilo v desetih letih prebranih 17.874 knjig, priznanje za uspešno zaključeno akcijo pa je prejelo 837 otrok.

V letošnjem šolskem letu je branje uspešno zaključilo 81 tretješolcev, ki so skupno prebrali 972 knjig. Letošnji tretješolci so najraje prebirali dela Anje Štefan, Dese Muck, Svetlane Makarovič, Primoža Suhodolčana, bratov Grimm in H. C. Andersena. Poleg nagrade in priznanja jih je ob praznovanju desete obletnice akcije in mednarodnem dnevu knjig za otroke pričakalo doživetje tudi v Planetariju.

V petek, 1. aprila, si je projekcije nočnega neba, gibanje planetov in zvezd ogledalo več kot 450 obiskovalcev vseh starosti. Dopoldan so si Planetarij ogledale organizirane skupine otrok iz Osnovnih šol Tolmin, Bovec in Podbrdo ter Podružničnih šol Volče, Kamno, Žaga in Soča, Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami, Vrtca Tolmin in VDCja Tolmin. Ogled v popoldanskih urah pa je bil namenjen vsem ostalim radovednežem. Obiskovalci so se poučili o ozvezdju Andromeda in drugih ozvezdjih, ki se imenujejo po starogrških junakih. Izvedeli so, da je edina zvezda, ki vedno ostaja na istem mestu na nebu, zvezda Severnica, kar je še zlasti v pomoč mornarjem. Spoznali so planete Osončja in ugotovili, da je Jupiter največji planet, da ima Saturn kar 20 lun, da je na Marsu poleti na njegovi dnevni strani sicer prijaznih 25 stopinj C, pa se na njem kljub temu ne da živeti in še ogromno drugih podatkov o vesolju.

Knjižničarji upamo, da je to kratko popotovanje po vesolju, koga izmed obiskovalcev navdušilo, da se bo potopil tudi v vesolje knjižnih zakladov, ki jih nudijo knjižne police v knjižnici.

 

Utrinki s prireditve, 1. april 2016

Moja knjižnica v šol. letu 2014/2015

V ponedeljek, 6. oktobra 2014, je že deveta generacija tretješolcev začela z branjem v akciji Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin.

Na predstavitvah akcije po knjižnicah in šolah smo učencem razložili pravila akcije in jih razveselili s priročnimi vrečkami, v katere bodo lahko shranili izposojene knjige.

Mladi bralci so vsak mesec prebrali po dve knjigi po lastni izbiri in kratke vsebine knjig zapisali v mape. Za dvanajst prebranih in opisanih knjig so prejeli prav toliko žigov.

V akciji je sodelovalo in jo z dvanajstimi prebranimi knjigami uspešno končalo 76 tretješolcev iz zgornjega Posočja.

Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad je potekala 1. aprila 2015 v Knjižnici Tolmin. Animatorja Fun sciencea sta skupaj z otroki izvajala različne poskuse, tretješolci pa so za svoj bralni trud prejeli MP3 predvajalnik.

Poleg tretješolcev je akcijo uspešno končalo tudi 33 učencev in varovancev Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami ter Varstveno delovnega centra Tolmin. Nagrajeni so bili z družabnimi igricami.

DOSTOPNOST