Skoči na glavno vsebino Moja knjižnica Moja knjižnica – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Moja knjižnica

Moja knjižnica header
Tudi v šolskem letu 2022/2023 smo pripravili akcijo »Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin«, s katero želimo tretješolce spodbuditi k branju in rednemu ter samostojnemu obiskovanju knjižnice.

Akcija poteka od 1. oktobra 2022 do 30. aprila 2023 v knjižnicah v Tolminu, Kobaridu, Bovcu, na Potujoči knjižnici in Dostavni knjižnici. Navodila za sodelovanje so predstavljena v mapi, ki jo vsak otrok prejme ob predstavitvi akcije, in na spletni strani knjižnice.

Kakšni so pogoji sodelovanja?

Pogoj za sodelovanje v akciji je, da je vaš otrok včlanjen v Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin. Vpis in članstvo sta za osebe do 18. leta starosti brezplačna.

https://www.kcktolmin.si/clanstvo/

Katere knjige izbrati?

Otroci naj samostojno izberejo knjige, ki so jim všeč, so primerne njihovi starosti in bralnim sposobnostim. Pomagajo si lahko s seznami za bralno značko in zgibanko Koraki do branja, ki je dostopna v knjižnici in na spletni strani.

https://www.kcktolmin.si/zaotroke/koraki-do-branja/

Za svetovanje smo vedno na voljo tudi knjižničarji.

V oktobru smo začeli  s 17. akcijo Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin. K sodelovanju smo povabili vse tretješolce iz Zgornjega Posočja.

Utrinki s predstavitev bralne akcije:

Sodelovanje z otroki in odraslimi s posebnimi potrebami se prav tako nadaljuje ...

 

Arhiv

Moja knjižnica v šol. letu 2021/2022
Šestnajsto bralno akcijo je končalo 119 tretješolcev, kar je 73 % od vseh povabljenih k sodelovanju. Skupno so prebrali 1428 knjig. Tretješolci, ki so bralno akcijo končali, so si pri-brali digitalne športne ure. Nagrajeni so bili tudi z  lutkovno predstavo ob majhnem lesenem gledališču, kamišibaju.

Novice osnovnih šol:


Sodelovanje z otroki in odraslimi s posebnimi potrebami

Odlično sodelujemo tudi z VDC Tolmin in PŠ za učence s posebnimi potrebami Tolmin. Bralna akcija Moja knjižnica je zanje nekoliko prilagojena. V 16. zaporedni bralni akciji je skupno sodelovalo 37 oseb. Za svoj bralni trud so bile nagrajene z nahrbtniki.

Moja knjižnica v šol. letu 2016/2017

Gusarski zaključek Moje knjižnice, 22. maj 2017

Akcija Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin je v šolskem letu 2016/2017 potekala enajsto leto zapored.

Začela se je v tednu otroka 3. oktobra 2016 in potekala do 30. aprila 2017. Kdor je želel osvojiti končno nagrado, je moral v času sedmih mesecev prebrati in opisati vsebino dvanajstih knjig. K sodelovanju smo povabili vseh 165 tretješolcev iz osnovnih šol Zgornjega Posočja. Otroke, ki v tretjem razredu OŠ tehniko branja in pisanja zgolj še utrjujejo in avtomatizirajo, smo želeli dodatno spodbuditi k samostojnemu branju in obiskovanju knjižnice.

Kot vsa pretekla leta so se bralni akciji pridružili tudi učenci Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Tolmin in uporabniki Varstveno delovnega centra Tolmin. S športnimi urami smo skupno nagradili 142 oseb, ki so prebrale 1700 knjig.

 

Zaključek Moje knjižnice z gusarsko predstavo

V okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom se je v ponedeljek, 22. maja 2017, v atriju Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin uradno zaključila letošnja akcija spodbujanja branja za tretješolce – Moja knjižnica. Otroci so si ogledali gusarsko predstavo, v kateri so s pogumnim gusarjem Valom odpotovali do otoka zakladov. Tam jih je pričakala navihana in nabrita Pika Nogavička in jim skušala prekrižati načrte. A zaklad so na koncu le našli in si razdelili sladki plen. Pustolovci, ki so se uspešno prebili skozi bralno pustolovščino Moja knjižnica, so ob koncu prireditve prejeli priznanja.

 

Moja knjižnica v šol. letu 2015/2016

Moja knjižnica za deset generacij tretješolcev

V akciji Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmač Tolmin je letos sodelovala že deseta generacija učencev tretjega razreda.

Akcija Moja knjižnica je edinstven primer spodbujanja branja tretješolcev na poti do samostojnih bralcev v slovenskem merilu. Edinstvena je tudi v tem, da ne loči bralcev na dobre ali slabe. Sodeluje lahko vsak, ki je pripravljen brati v skladu s svojimi sposobnostmi in upošteva pravila akcije.

S spodbujanjem branja vplivamo na širjenje besednega zaklada in urjenje pisanja. Otroci se vadijo v vztrajnosti in potrpežljivosti, saj jih praktična nagrada za bralni trud čaka šele na koncu akcije. Eden od namenov akcije je tudi navajanje k samostojnosti pri izbiranju in odgovornosti do knjig.

Akcija se vsako leto prične meseca oktobra, ob svetovnem tednu otroka, traja skoraj sedem mesecev in se zaključi ob mednarodnem dnevu knjig za otroke, 2. aprila.

Skupno je bilo v desetih letih prebranih 17.874 knjig, priznanje za uspešno zaključeno akcijo pa je prejelo 837 otrok.

V letošnjem šolskem letu je branje uspešno zaključilo 81 tretješolcev, ki so skupno prebrali 972 knjig. Letošnji tretješolci so najraje prebirali dela Anje Štefan, Dese Muck, Svetlane Makarovič, Primoža Suhodolčana, bratov Grimm in H. C. Andersena. Poleg nagrade in priznanja jih je ob praznovanju desete obletnice akcije in mednarodnem dnevu knjig za otroke pričakalo doživetje tudi v Planetariju.

V petek, 1. aprila, si je projekcije nočnega neba, gibanje planetov in zvezd ogledalo več kot 450 obiskovalcev vseh starosti. Dopoldan so si Planetarij ogledale organizirane skupine otrok iz Osnovnih šol Tolmin, Bovec in Podbrdo ter Podružničnih šol Volče, Kamno, Žaga in Soča, Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami, Vrtca Tolmin in VDCja Tolmin. Ogled v popoldanskih urah pa je bil namenjen vsem ostalim radovednežem. Obiskovalci so se poučili o ozvezdju Andromeda in drugih ozvezdjih, ki se imenujejo po starogrških junakih. Izvedeli so, da je edina zvezda, ki vedno ostaja na istem mestu na nebu, zvezda Severnica, kar je še zlasti v pomoč mornarjem. Spoznali so planete Osončja in ugotovili, da je Jupiter največji planet, da ima Saturn kar 20 lun, da je na Marsu poleti na njegovi dnevni strani sicer prijaznih 25 stopinj C, pa se na njem kljub temu ne da živeti in še ogromno drugih podatkov o vesolju.

Knjižničarji upamo, da je to kratko popotovanje po vesolju, koga izmed obiskovalcev navdušilo, da se bo potopil tudi v vesolje knjižnih zakladov, ki jih nudijo knjižne police v knjižnici.

 

Utrinki s prireditve, 1. april 2016

Moja knjižnica v šol. letu 2014/2015

V ponedeljek, 6. oktobra 2014, je že deveta generacija tretješolcev začela z branjem v akciji Moja knjižnica - Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin.

Na predstavitvah akcije po knjižnicah in šolah smo učencem razložili pravila akcije in jih razveselili s priročnimi vrečkami, v katere bodo lahko shranili izposojene knjige.

Mladi bralci so vsak mesec prebrali po dve knjigi po lastni izbiri in kratke vsebine knjig zapisali v mape. Za dvanajst prebranih in opisanih knjig so prejeli prav toliko žigov.

V akciji je sodelovalo in jo z dvanajstimi prebranimi knjigami uspešno končalo 76 tretješolcev iz zgornjega Posočja.

Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad je potekala 1. aprila 2015 v Knjižnici Tolmin. Animatorja Fun sciencea sta skupaj z otroki izvajala različne poskuse, tretješolci pa so za svoj bralni trud prejeli MP3 predvajalnik.

Poleg tretješolcev je akcijo uspešno končalo tudi 33 učencev in varovancev Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami ter Varstveno delovnega centra Tolmin. Nagrajeni so bili z družabnimi igricami.

DOSTOPNOST