Skoči na glavno vsebino Potujoča knjižnica Potujoča knjižnica – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Potujoča knjižnica

Osebna izkaznica

Potujoča knjižnica
Tumov drevored 6
5220 Tolmin, Slovenija

Telefon: 041 774 630
E-pošta: potujoca@kcktolmin.si

📌 Aktualne spremembe urnika obiskov spremljajte na naši spletni in Facebook strani.

Bibliobus danes ne vozi

Išči po postajališčih

 

Razpored obiskov

Potujoča knjižnica mesečno (razen julij in avgust) po razporedu obišče preko 80 izposojevališč v občinah Tolmin, Kobarid in Bovec.

Aktualne informacije o obiskih spremljajte na spletni strani ali Facebook profilu knjižnice.

Gradivo v skladišču- naročanje

Gradivo, ki ga trenutno ni v vozilu, hranimo v skladišču.

Prosimo vas, da to gradivo naročite vsaj dva dni pred našim obiskom postajališča, kjer želite gradivo prevzeti.

Med gradivom Potujoče knjižnice lahko brskate v katalogu Cobiss+ in ga lahko naročite:

Novi bibliobus 2023

Bibliobus je izdelan na podvozju MB Actros 5 1836 L, leto izdelave 2023, dolžina 10,20 metrov.
Zunanjost vozila je oblikoval Matic Leban, grafični oblikovalec. Osnovna ideja motiva izhaja iz lokalnih literarnih besedil in pesnitev, ki zaznamujejo naše kraje in postavljajo temelje tradiciji branja v Posočju.

V biblibusu je na 100 metrih polic postavljenega več kot 7.000 enot raznolikega knjižničnega gradiva. Avtomatski knjižni predali s premičnimi sedeži omogočajo optimalno prilagoditev prostora za otroke, hkrati pa, ob uporabi video projektorja in projekcijskega platna, zagotavljajo možnost uporabe vozila v izobraževalne in razvedrilne namene. Sodobna informacijsko komunikacijska oprema zagotavlja dostop do elektronskega gradiva knjižnice.

premični predali s sedali notranjost bibliobusa

Vstop v knjižnico je z vgrajenim dvigalom in popolnoma ravno površino v notranjosti omogočen tudi gibalno oviranim in starejšim osebam.

dvižna ploščad za gibalno ovirane

Sončne celice, postavljene po celotni površini strehe, zagotavljajo samooskrbo pri delovanju vseh električnih naprav v vozilu.


Ustrezna višina kabinskega dela vozila z umeščenim garderobnim delom in sanitarijami zagotavlja ustrezen delovni prostor zaposlenim.

 

 

Zgodovinski pregled

V Zgornjem Posočju prvi zametki potujočega knjižničarstva segajo v prvo desetletje 20. stoletja, ko je bila ustanovljena Potovalna ljudska knjižnica Tolminskega učiteljstva, ki je pokrivala celoten tolminski okraj. Po prvi svetovni vojni se je pojavila pobuda za oživitev Potovalne ljudske knjižnice, vendar italijanske oblasti na to niso gledale s prijaznimi očmi.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so tolminske knjižničarke v nekatere kraje, kjer se danes ustavlja potujoča knjižnica, pripeljale t.i. potovalne kovčke s knjigami. Potujoče knjižničarstvo v današnjem pomenu pa sega v leto 1977, ko je po zgornji Soški dolini začel enkrat mesečno voziti bibliobus, v souporabi občin Tolmin, Nova Gorica in Ajdovščina. Naslednje leto je obiskoval že 32 krajev. Prvo vozilo je leta 1984 zamenjal nov bibliobus, leta 1995 pa je začel voziti tretji.

Jeseni 2001 je tolminska knjižnica dobila svojo enoto Potujoče knjižnice z novim, takrat moderno opremljenim bibliobusom, ki ga financirajo občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Svojo podporo delovanju Potujoče knjižnice in s tem razumevanje pomembnosti kakovostne knjižnične dejavnosti na območju celotne lokalne skupnosti so občine ustanoviteljice ponovno izkazale s sofinanciranjem nakupa novega vozila, ki je svoje poslanstvo prevzelo v marcu 2023.

DOSTOPNOST