Skoči na glavno vsebino Ciril Kosmač Ciril Kosmač – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Ciril Kosmač

unnamed

Ideja, da bi knjižnico v Tolminu poimenovali po Cirilu Kosmaču (* 28. 9. 1910, Slap ob Idrijci, † 28. 1. 1980, Ljubljana) , se je rodila ob pisateljevi smrti v januarju 1980. Otvoritev nove knjižnice je bila še istega leta, 14. junija 1980.

10. februarja 1989 je bila v knjižnici otvoritev spominske sobe Cirila Kosmača, v kateri so bile zbrane vse revialne in knjižne objave njegovih del do tistega časa, vključno s prevodi njegovih del v tuje jezike. Teh je bilo preko 40 in to kar v 23ih tujih jezikih.

Ob petnajsti obletnici pisateljeve smrti, 7. februarja 1995, so se uresničila dolgoletna prizadevanja tolminske knjižnice, da bi poleg pisateljevega imena na Kosmača spominjal tudi spomenik. Bronasti doprsni kip na kamnitem podstavku pred knjižnico je oblikoval Damjan Kracina iz Starega sela.

Knjižnico v Tolminu krasi portret Cirila Kosmača, kot ga je 1968 upodobil Božidar Jakac. Slika je last podjetja Alpkomerc Tolmin.

V stalni likovni zbirki je tudi portret Cirila Kosmača,  kot ga je skozi svoje slikarske oči videl akademski slikar Krištof Zupet.

Knjižnica hrani nekaj pisateljevih osebnih predmetov ter fotografsko in dokumentarno gradivo o Cirilu Kosmaču. Med osebnimi predmeti so tudi štiri majhne figurice belih konj. Figurica belega konja iz zapuščine Cirila Kosmača je od leta 2022 del stalne postavitve Goriškega muzeja v Pomniku miru na Cerju.

V letu 2010 smo obeležili 100-letnico rojstva in 30-letnico smrti pisatelja Cirila Kosmača. V počastitev pisatelja smo se primorske ustanove povezale v skupnem projektu Leto 2010, Kosmačevo leto.

Ob 110-letnici rojstva in 40-letnici smrti smo se Cirila Kosmača spomnili 28. septembra 2020 ob Dnevu knjižnice.

 

DOSTOPNOST