Skoči na glavno vsebino Obrazi slovenskih pokrajin Obrazi slovenskih pokrajin – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Obrazi slovenskih pokrajin

Portal Obrazi slovenskih pokrajin vključuje biografije osebnosti, ki so bile rojene v posamezni pokrajini ali v zamejstvu, so tam živele in/ali se šolale, predvsem pa so s svojim delom na katerem koli področju pomembno zaznamovale svoje okolje: pisatelji, pesniki, literarni ter umetnostni zgodovinarji in kritiki, novinarji, slikarji, glasbeniki, arhitekti, igralci, duhovniki, znanstveniki, raziskovalci, profesorji, učitelji, gospodarstveniki, politiki, športniki itd.

 

 

POGOVORI Z ZNANIMI PRIMORCI – skupni projekt knjižnic Goriškega območja

V knjižnicah Goriškega območja smo z decembrom 2022 začeli s projektom Obrazi slovenskih pokrajin –pogovori z znanimi Primorci.

Kdo so obrazi slovenskih pokrajin? Kako so odraščali, kako živijo in kakšne so njihove želje za prihodnost? Z izbranimi gosti, ki so se v družbi uveljavili s svojim delom, karizmo in avtoriteto na svojem področju, so se pogovarjali gostitelji v knjižnicah Goriškega območja, ki sodelujejo v projektu:

  • Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica,
  • Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin,
  • Lavričeva knjižnica Ajdovščina,
  • Mestna knjižnica in čitalnica Idrija.

 

V sezoni 2022/2023 ste lahko prisluhnili pogovorom z naslednjimi gosti:

  • Peter Podgornik, alpinist

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, december 2022, ob 18. uri

  • Dušan Moravec, režiser, scenarist, pesnik

Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, januar 2023, ob 18. uri

  • Marko Kobal, operni pevec

Lavričeva knjižnica Ajdovščina, začetek februarja 2023

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, začetek aprila 2023

letak s podatki o 1. sezoni projekta Pogovori

Navdih za sklop pogovorov je spletna stran Obrazi slovenskih pokrajin. To je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj so združene biografije, objavljene v regijskih leksikonih: Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Pomurci.si., Primorci.si, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si. Mesto v leksikonu so našle pomembne osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter so tako soustvarjale njihovo podobo. Projekt, sklop pogovorov, je vzpostavila Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju s knjižnicami Gorenjskega območja.

 

 

DOSTOPNOST