Skoči na glavno vsebino E-obveščanje E-obveščanje – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

E-obveščanje

Član lahko obvestila prejema na svoj elektronski naslov ali kot SMS-sporočilo. Cena SMS-obvestila, ki ga zaračuna telefonski operater, je 0,15 EUR. Član mora pri svojem operaterju preveriti, ali ta omogoča storitev e-obveščanja.

Član lahko osebno v knjižnici ali sam s pomočjo spletne storitve Moja knjižnica uredi naslednje možnosti e-obveščanja:
– Obvestilo o poteku rezervacije
– Obvestilo o prispelem rezerviranem gradivu
– Obvestilo o skorajšnjem poteku roka izposoje (3 dni pred iztekom)
– Obvestilo o skorajšnjem opominu (3 dni pred izdajo opomina)
– Obvestilo o poteku članstva
– Obvestilo o neporavnanih terjatvah

Izpisek listka z gradivom ob obisku knjižnice

 

Geslo za dostop do storitve Moja knjižnica si član nastavi sam v storitvi Moja knjižnica ali se za pomoč obrne na zaposlene v knjižnici.

Knjižnica nudi tudi usposabljanje za iskanje gradiva po e-katalogu COBISS+ in uporabo e-storitev Moja knjižnica (npr. kako podaljšati rok izposoje).

Moja knjižnica

(izsek iz navodil COBISS+)

 

Moja knjižnica (prijava COBISS AAI)

Prijava COBISS AAI omogoča polno funkcionalnost uporabe COBISS+ (glej zgornjo razpredelnico funkcionalnosti). Na izbiro sta dva prijavna obrazca:

  • klasična knjižnična prijava
  • prijava Libroam

V obeh primerih moramo biti člani knjižnice, kjer prejmemo člansko izkaznico s člansko številko in geslo za uporabo knjižničnih storitev.

S to prijavo imamo zagotovljen tudi dostop do licenčnih informacijskih virov, ki nam jih zagotavlja knjižnica (npr. dostop do baz podatkov JCR).

Klasična knjižnična prijava

Je način prijave, pri katerem izberemo knjižnico, vpišemo številko članske izkaznice in geslo. S klikom na gumb Prijava in pravilnim vnosom avtorizacijskih podatkov pridemo v profil Moj COBISS.

Prijava Libroam

S klikom na zavihek prijavnega obrazca Prijava Libroam se odpre možnost prijave z uporabniškim imenom in geslom Libroam.

Struktura uporabniškega imena je:

 

 

 

xxxxx – akronim knjižnice (sikto); nnnnnnn – številka članske izkaznice (vodilne ničle lahko izpustimo)

Več o brezžičnem omrežju Libroam je na voljo na spletnem naslovu http://home.izum.si/cobiss/libroam/.

Pozabljeno geslo in inicialna nastavitev gesla

Če smo geslo pozabili, ga lahko ponovno nastavimo. Najprej kliknemo na možnost Pozabljeno geslo, ki je pod obrazcem za prijavo. Prikaže se nov obrazec, v katerega vpišemo podatke o knjižnici, številko članske izkaznice in e-naslov. Po kliku na gumb Pošlji zahtevo prejmemo povezavo za spremembo gesla na posredovani e-naslov. E-naslov mora biti enak, kot je vnesen za pripadajočo knjižnico v servisu Moje knjižnice, saj to omogoča preverjanje identitete uporabnika. Po kliku na povezavo v prejetem e-sporočilu si lahko nastavimo novo geslo.

Če gesla za prijavo še nimamo, ga lahko nastavimo sami. Najprej kliknemo na možnost Pridobi geslo, ki je pod obrazcem za prijavo. Prikaže se nov obrazec, v katerega vpišemo podatke o knjižnici, številko članske izkaznice in e-naslov. Od tukaj naprej je postopek enak kot v primeru pozabljenega gesla.

Prijava ArnesAAI

V COBISS+ se lahko prijavimo tudi preko Federacije ArnesAAI. Uporabniki institucij, ki so pridružene tej federaciji, se lahko prijavijo v profil Moj COBISS. Uporabnikom z aktualnim statusom študenta je hkrati omogočena tudi prijava v servis Moje knjižnice, drugi uporabniki (učenci, učitelji, profesorji …) morajo za uporabo servisa Moje knjižnice urediti avtorizirano povezavo med profilom Moj COBISS in servisom Moje knjižnice.

Za prijavo preko ArnesAAI uporabimo uporabniško ime in geslo, ki ga prejmemo na svoji matični ustanovi in se uporablja za številne storitve, npr. za uporabo brezžičnega omrežja Eduroam.

Z izbiro prijave ArnesAAI smo preusmerjeni na Arnesov portal za izbiro IdP domače organizacije. V spustnem seznamu izberemo svojo organizacijo in po želji to izbiro shranimo kot privzeto. Po potrditvi gumba Izberite smo preusmerjeni v prijavno okno domače organizacije, ki od nas zahteva vnos uporabniškega imena in gesla. Po pravilnem vnosu avtorizacijskih podatkov pridemo v profil Moj COBISS.

Več o federaciji ArnesAAI je na voljo na spletnem naslovu https://aai.arnes.si/.

Prijava preko računa Google+ ali Facebook

Možna je tudi prijava s prijavnimi podatki, ki jih uporabljamo za prijavo v svoj račun Google+ ali Facebook.

Ob prvi prijavi se s klikom na gumb Google+ ali Facebook odpre dodatno okno, v katerem privolimo, da COBISS+ dostopa do nekaterih podatkov uporabniškega računa Google+ ali Facebook. Po pravilnem vnosu avtorizacijskih podatkov pridemo v profil Moj COBISS.

Ob naslednjih prijavah se samodejno prijavimo v profil Moj COBISS. Za uporabo servisa Moje knjižnice pa moramo vzpostaviti avtorizirano povezavo znotraj profila Moj COBISS.

Več o računu Google+ je na voljo na spletnem naslovu https://myaccount.google.com.

Prijava z e-naslovom

Če nam prejšnji načini prijave ne ustrezajo, si lahko profil Moj COBISS ustvarimo sami. S klikom na možnost Ustvari profil Moj COBISS (z e-naslovom) se prikaže obrazec za vnos osnovnih uporabniških podatkov, tj. Ime za prikaz in E-naslov. Treba je tudi izvesti varnostno preverjanje s potrditvijo možnosti Nisem robot, ki se izpiše v okencu za preverjanje. Ko potrdimo, da se strinjamo s pogoji uporabe in pravili varovanja zasebnosti, prejmemo na elektronski naslov sporočilo s povezavo za nastavitev dostopa do storitev profila Moj COBISS. S klikom na povezavo, ki smo jo prejeli v e-sporočilu, pridemo v profil Moj COBISS, kjer si nastavimo geslo za uporabo storitve. Z nastavitvijo gesla smo uspešno zaključili ustvarjanje profila Moj COBISS in lahko nadaljujemo prijavo.

V prijavno okno vpišemo uporabniško ime (e-naslov) in geslo, ki smo ga nastavili v profilu Moj COBISS. Po pravilnem vnosu avtorizacijskih podatkov smo prijavljeni v uporabniški profil.

Uporabniško ime, geslo ali e-naslov lahko kasneje kadar koli spremenimo z uporabo možnosti Uredi Moj COBISS. Pozabljeno geslo si lahko ponovno nastavimo z uporabo možnosti Pozabljeno geslo? v prijavnem obrazcu.

(COBISS+)

 

DOSTOPNOST