Skoči na glavno vsebino Malček Palček Malček Palček – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Malček Palček

 

Ammi Joan Paquette: Vse iz oreha, Grlica 2022

Vse iz oreha je zgodba o Emiliji in njenem dedku, ki je pred veliko leti pripotoval čez ocean, da bi si ustvaril nov dom. S seboj je prinesel samo majhen kovček in v žepu oreh, ki ga je posadil na svojem novem dvorišču. Dedek obudi spomin na oreh, ki ga je dal njeni mami in Emiliji pokaže drevesi, ki rasteta drugo ob drugem. To jutro je tudi Emilija dobila svoj oreh na nočni omarici in zdaj ji dedek pripoveduje, kako naj skrbi zanj, da ga bo lahko nekoč posadila ob njegovem in maminem drevesu. Čeprav se Vse iz oreha dotika zahtevnih tem, kot so priseljevanje, izguba starih staršev in žalost, to ni zgodba, ki bi nas obremenila. Vsaka tema je obravnavana s tako občutljivostjo in s tako ljubeznijo, da bralca pripelje do konca zgodbe z razumevanjem in občutenjem celotne slike. To je pomirjujoča zgodba o vplivih na naša življenja in o zapuščini, ki ostane za nami. Čudovite ilustracije Felicite Sala še poglabljajo ta občutek miru, umirjenosti in sprejemanja naravnega življenjskega kroga.

 

Emilia Dziubak: Vse leto v gozdu, Grlica, 2022

Vsako leto se v gozdu dogaja veliko zanimivega. Tu so začasni prebivalci, na primer veliki slavec in žerjavi ter seveda številni stalni prebivalci. Vstopite in spoznajte življenje v gozdu.

Vse leto v gozdu vsebuje dvanajst ilustracij, ki ustrezajo dvanajstim zaporednim mesecem v letu. Vsak mesec prikazuje isti posnetek gozda in iste gozdne prebivalce ob različnih vremenskih okoliščinah, ob različnih delih dneva in noči ter v različnih situacijah.

Knjiga spodbuja domišljijo, razvija spretnost opazovanja in logičnega razmišljanja, utrjuje spretnost pripovedovanja zgodb ter prepoznavanje vzrokov in posledic. Predvsem pa zagotavlja veliko in dolge ure zabave.

 

Laurence Bourguignon: STARI SLON, Skrivnost, 2022

Stari slon se stara. Kmalu bo odšel v deželo, kamor gredo vsi sloni nekega dne k zadnjemu počitku. Mala miška ga srčno spremlja na tej poti.

 

Spira Jessica , Natalia Bushuyeva: KDO SE BOJI VELIKEGA VOLKA?, Hart, 2022

Vsi se bojijo velikega strašnega volka! Ampak … kaj, če bi ga videli na povsem drugačen način?

Na primer s klobukom z 1 zeleno piko, s smešnimi očali za njegovi 2 očesi ali s 3 lepimi cvetovi v kosmatih šapah?

Zabavna knjiga o premagovanju strahu … in o štetju do 7. za pogumne otroke od 3. leta dalje.

 

 

 

DOSTOPNOST