Skoči na glavno vsebino Knjižnica Kobarid Knjižnica Kobarid – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Knjižnica Kobarid

Gregorčičeva 20
5222 Kobarid, Slovenija
telefon: 05 389 01 91
e-pošta: kobarid@kcktolmin.si

 

Obratovalni čas:
pon., pet.: 13.00–19.00
sre.: 11.00–17.00
tor., čet.: 9.00–14.00
Obratovalni čas v juliju in avgustu:
pon.: 13.00–19.00
tor., sre., čet., pet.: 8.00–14.00

 

Knjižnica od junija 2002 deluje v stavbi Doma Andreja Manfreda, ki ga je Občina Kobarid obnovila po potresu 1998.

knjiznica_kobarid
Notranja oprema knjižnice je izdelana unikatno in se zgleduje po skandinavskih knjižnicah. Arhitektka Nataša Štrukelj je notranjost gradila na kontrastu med zemeljskim lesenim podom in zračnim pohištvom iz stekla in aluminija ter ognjeno rdečimi sedežnimi elementi in vodnimi oblikami skulptur in spiralne stene.
Zaradi unikatne notranje opreme in tehnološke opremljenosti je bila knjižnica v letu 2009 uvrščena v bazo najlepših evropskih knjižnic
(http://www.librarybuildings.info/slovenia/kobarid-public-library).

citalnica
V prijaznem kotičku lahko najmlajši uživajo ob prebiranju slikanic, gledanju risank ali poslušanju pesmic.

najmlajsi
Nekdanja klet je preurejena v družabni prostor, kjer mladi lahko berejo, deskajo po internetu, poslušajo glasbo, si ogledajo film …

klet2
Ogled filmov v družbi s prijatelji kot posebne vrste doživetje in prijetno preživljanje prostega časa …

info
Posebej za knjižnico Kobarid je kiparka in oblikovalka Tanja Pak ustvarila skulpturo Valovanja – Soči.

valovi2
Zgodovina knjižnice
Na Kobariškem začetki knjižničarstva segajo v sredino 19. stoletja, ko so na Libušnjah ustanovili Družbo mladeničev in devic za pobožno življenje. Po zgledu drugih slovenskih trgov je v Kobaridu leta 1871 začela delovati Narodna čitalnica, na prelomu stoletja pa je občina odprla javno knjižnico, ki je bila na slovenskih tleh prva te vrste.

Po prvi vojni je predvojna Čitalnica poskušala nadaljevati svoje poslanstvo, tudi z odprtjem knjižnice leta 1923, vendar je italijanska fašistična oblast ovirala njuno delovanje, zato sta prenehali delovati že leta 1925. Po osvoboditvi je knjižnica z nekaterimi prekinitvami delovala v okviru Prosvetnega društva Simon Gregorčič v kulturnem domu do leta 1964.

Njeno poslanstvo je od leta 1978 nadaljevala potujoča knjižnica na svojih mesečnih postankih v Kobaridu in okoliških krajih. Tolminska knjižnica pa si je že v osemdesetih, predvsem pa v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prizadevala, da bi se v Kobaridu odprla podružnična knjižnica. Novo, nadstandardno urejeno oddelčno knjižnico so Kobaridci dobili leta 2002.

DOSTOPNOST