Skoči na glavno vsebino Knjižnica semen Knjižnica semen – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Knjižnica semen

Knjižnica semen logotip

Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Njen obstoj na nekem območju krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks in vzpodbuja varovanje ter ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin.
Z umeščenostjo Knjižnic semen v javno knjižnico želimo knjižnice poudariti svojo izobraževalno vlogo, posameznika vzpodbuditi k aktivnemu delovanju znotraj skupnosti in k ohranitvi lokalne kulturne in naravne dediščine.

Knjižnice semen so se začele pojavljati kmalu po letu 2000, in sicer najprej v ZDA. Veliko jih je prostor našlo prav v splošnih knjižnicah. V Sloveniji je prvo Knjižnico semen vzpostavila Goriška knjižnica Franceta Bevka leta 2019.

V Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin najdete Knjižnico semen v Knjižnici Kobarid (od leta 2022) in v Knjižnici Tolmin (od leta 2024).

 

Knjižnica Tolmin

Knjižnica semen v Knjižnici Tolmin

Knjižnica semen v Tolminu

Katalog in zalogo semen odprete s klikom na spodnjo sliko.

Knjižnica semen katalog

Informativna brošura
Tiskano verzijo brošure dobite v knjižnici, v e-obliki pa jo lahko prelistate s klikom na fotografijo.

Naslovna stran brošure

Kontakt v Knjižnici Tolmin:
skrbnica: Polonca Podreka Šturm
telefon: 05 381 15 38
e-pošta: knjiznica-semen@kcktolmin.si

Knjižnica Kobarid

Knjižnica semen v Knjižnici Kobarid

Knjižnica semen v Knjižnici Kobarid


Katalog in zalogo semen
odprete s klikom na spodnjo sliko.

Knjižnica semen katalog

Brošura
Tiskano verzijo brošure dobite v knjižnici, v e-obliki pa jo lahko prelistate s klikom na fotografijo.

Knjiznica semen brošura thumbnail

Kontakt v Knjižnici Kobarid:
skrbnica: Urška Maligoj Matelič
telefon: 05 389 01 91
e-pošta: kobarid@kcktolmin.si

 

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Bojim se, da nimam dovolj znanja za pridelavo semen.
Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ima bogato zbirko knjižničnega gradiva, v kateri lahko poiščete osnovne informacije za vzgojo rastlin in pridobivanje semen. V knjižnici načrtujemo tudi izvedbo izobraževalnih delavnic in predavanj na to temo.

Kako deluje Knjižnica semen?
Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline in nato pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

Komu je namenjena?
Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Ali moram biti član Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin, če si želim izposojati semena?
Da. Če želite postati član Knjižnice semen, morate biti član Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin. Ob včlanitvi in aktivnem sodelovanju v Knjižnici semen ste oproščeni plačila članarine v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin.

Kako si prvič izposodim semena?
Člani Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin si semena izposodite s pomočjo posebne aplikacije, ki omogoča pregled nad kroženjem semen.

Imam semena, ki bi jih rad oddal Knjižnici semen. Kako lahko to storim?
Zelo bomo veseli vsakega daru. Paziti je treba le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini, saj jih boste morali vnesti v poseben obrazec.

Kdaj vrnem semena, ki sem si jih izposodil?
Izposojena semena doma posadite v svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način, semena pa vzamete iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v Knjižnico semen. V knjižnici jih postavite v za to pripravljene vrečke, ki jih opremite s potrebnimi podatki in jih s tem dodate v katalog.

Kaj, če seme ne kali oziroma rastlina ne obrodi?
Tudi to se lahko zgodi. V tem primeru ob obisku knjižnice v sistemu označite, da gojenje rastline ni bilo uspešno, ter navedete razlog.

Ali Knjižnica semen deluje celo leto?
Knjižnica semen bo aktivna v sezoni vrtnarjenja – to je od začetka februarja do konca oktobra, v času odprtosti posamezne knjižnice.

Kako vem, da so semena, ki si jih izposojam, res domača?
Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika. Vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne. Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ne prevzema odgovornosti, ki je povezana z vzgojo semen, rastlin, plodov in njihovega uživanja.

 

Nosilka projekta Knjižnica semen je Goriška knjižnica Franceta Bevka.

https://www.gkfb.si/images/logo-sikng.png

DOSTOPNOST