Skoči na glavno vsebino Knjižnica semen Knjižnica semen – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Knjižnica semen

Knjižnica semen logotip

Splošne knjižnice že dolgo nismo več samo prostor, kjer se hrani in izposoja gradivo, ampak vse bolj mesto z izobraževalno, kulturno, informacijsko in socialno funkcijo. Splošne knjižnice ponujamo vedno več inovativnih dejavnosti in s tem pomembno vplivamo na lokalno skupnost, v kateri obstajamo.

Knjižnice semen so se začele pojavljati kmalu po letu 2000, in sicer najprej v ZDA. Veliko jih je prostor našlo prav v splošnih knjižnicah. V Sloveniji je prva začela s Knjižnico semen Goriška knjižnica Franceta Bevka leta 2019.

Z umeščenostjo knjižnic semen v javno knjižnico želimo knjižničarji izpostaviti svojo izobraževalno funkcijo, posameznika vzpodbuditi k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti in k ohranitvi svoje kulturne in naravne dediščine.

Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Obstoj knjižnic semen na nekem območju krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks in vzpodbuja varovanje ter ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin.

 Katalog in zalogo semen odprete s klikom na spodnjo sliko.

Knjižnica semen katalog

Kje se nahaja Knjižnica semen?
Nahaja se v Knjižnici Kobarid.

Knjižnica semen v Knjižnici Kobarid

Kako deluje?
Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline in nato pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

Komu je Knjižnica semen namenjena?
Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Ali moram biti član Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin, če si želim izposojati semena?
Da. Če želite postati član Knjižnice semen, morate biti član Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste v letu 2022 oproščeni plačila članarine v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin.

Imam semena, ki bi jih rad daroval Knjižnici semen. Kako lahko to storim?
Zelo bomo veseli vsakega daru. Paziti je treba le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini, saj jih boste morali vnesti v poseben obrazec.

Kdaj vrnem semena, ki sem si jih izposodil?
Izposojena semena doma posadite v svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način ter semena vzamete iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v Knjižnico semen. V knjižnici bomo semena dali v za to pripravljene vrečke, opremili jih bomo s potrebnimi podatki in vrnili v sistem.

Kaj, če seme ne kali oziroma rastlina ne obrodi?
Tudi to se lahko zgodi. V tem primeru pridete v knjižnico in poveste, da gojenje rastline ni bilo uspešno, ter navedete razlog.

Ali bo izposoja semen potekala celo leto?
Knjižnica semen bo aktivna v sezoni vrtnarjenja – to je od začetka februarja do konca oktobra, v času odprtosti Knjižnice Kobarid.

Kako vem, da so semena, ki si jih izposojam, res domača?
Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika. Vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne v Knjižnico. Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ne prevzema odgovornosti, ki je povezana z vzgojo semen, rastlin, plodov in njihovega uživanja.

Bojim se, da nimam dovolj znanja za pridelavo semen.
Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ima v svoji zbirki veliko gradiva, v katerem lahko poiščete osnovne informacije za vzgojo rastlin in pridobivanje semen. V knjižnici bomo izvedli tudi izobraževalne delavnice in predavanja na to temo.

Brošura
Tiskano verzijo brošure dobite v knjižnici, v e-obliki pa jo lahko prelistate s klikom na fotografijo.

Knjiznica semen brošura thumbnail

Kontakt:
skrbnica: Urška Maligoj Matelič
telefon: 05 389 01 91
e-pošta: kobarid@kcktolmin.si

 

Nosilka projekta Knjižnica semen je Goriška knjižnica Franceta Bevka.

https://www.gkfb.si/images/logo-sikng.png

DOSTOPNOST