Kulturno društvo slikrajev amaterjev Tolmin – razstava ob 100-letnici smrti Simona Gregorčiča

Tokratna razstavljena dela so nastala ob 100-letnici smrti pesnika Simona Gregorčiča. Kako na likovnem področju prikazati pesnikovo prisotnost v sedanjem prostoru in času, je bil za likovne ustvarjalce še poseben izziv. Slikarska platna prinašajo njihova osebna doživljanja bivanja in del tega pomembnega poeta.

Kulturno društvo slikarjev amaterjev Tolmin deluje že 32 let. Združuje 45 likovnih ustvarjalcev različnih poklicev in starosti, ki prihajajo iz različnih občin (Tolmin, Kobarid, Kanal, Nova Gorica). Pod mentorstvom akademske slikarke Jane Dolenc ustvarjajo likovna dela, ki se zelo razlikujejo po načinu dela, tehniki, koloritu, veščini in po osebni noti avtorja.

Zadnji dve leti Društvo slikarjev amaterjev Tolmin uspešno izvaja projekt »Utrip Posočja skozi prizmo slikarskih tehnik«, s katerim v likovnem izrazu doma in na tujem predstavlja kulturno in naravno dediščino Gornjega Posočja.

V okviru projekta je Društvo organiziralo delavnico slikarskih tehnik pod strokovnim vodstvom akademske slikarke Jane Dolenc, na kateri je 17 članov ustvarjalo na temo perspektive, barvnega izražanja, figure in portreta.

Srečali so se na dve ex temporih. Na Slapu ob Idrijci je nastalo 27 likovnih del na temo pokrajine, ki jo je literarno opeval Ciril Kosmač. Na drugem ex temporu v vasi Soča je sodelovalo 15 članov, ki so na 23 platnih upodobili reko Sočo in domačije Trentarjev.

Svoje likovne upodobitve so predstavili na petih razstavah.
Poleg projekta »Utrip Posočja skozi prizmo slikarskih tehnik« Društvo organizira tudi vsakoletne pregledne razstave ter se udeležuje mednarodnih razstav.
V letošnjem letu bo Društvo nadaljevalo s promocijo kulturne in naravne dediščine Posočja z aktivnim sodelovanjem pri obeležbi dveh pomembnih obletnic: 100-letnice pesnika Simona Gregorčiča in 100-letnico izgradnje železniške povezave med Jesenicami in Novo Gorico.

DOSTOPNOST