Mir lahko dosežemo le z razumevanjem

bralnice logo color 2014 -pravokoten1Od 13. do 20. maja bo v različnih krajih v Sloveniji potekal že peti festival Bralnice pod slamnikom. Festival bo 13. maja v Domžalah odprla ministrica za kulturo Republike Slovenije Julijana Bizjak Mlakar. Letošnja častna gosta iz tujine bosta nemška pisateljica Carolin Philiipps in danski pisatelj Alen Mešković. V Posočju bo letos na skupno temo prizadevanja za mir 13 prireditev na šestih lokacijah.

Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom je bil prvič organiziran leta 2011 kot prvi tovrstni festival v Sloveniji (http://www.bralnice.si/festival/naredi link na njihovo stran). Naslednje leto se je glavnemu organizatorju Miš založbi in soorganizatorici Knjižnici Domžale pridružila tudi Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin. Letos bo festival gostila tudi Goriška knjižnica Franceta Bevka. Namen festivala je nagovarjanje mladih k branju kakovostne literature, še posebej takšne, ki spodbuja strpnost in medsebojno razumevanje, spodbujanje k različnim poustvarjalnim dejavnostim ter medgeneracijsko druženje.

Ker letos mineva 70 let od konca druge svetovne vojne in 100 let od odprtja soške fronte v prvi svetovni vojni, bo povezovalna nit letošnjega festivala protivojna tematika in prizadevanje za mir ter razumevanje. Prireditve bodo potekale pod izrekom Alberta Einsteina ‘Mir lahko dosežemo le z razumevanjem.’

Slavnostno odprtje festivala bo 13. maja v Kulturnem domu Franca Bernika. Festivalske prireditve bodo potekale pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, zato bo odprtje festivala tudi počastitev 70. obletnice nastanka organizacije UNESCO. Festival bo odprla ministrica za kulturo Republike Slovenije Julijana Bizjak Mlakar, prireditev bo vodil Boštjan Gorenc Pižama.

Letošnja častna gosta iz tujine bosta nemška pisateljica Carolin Philiipps, ki je za svoje delo Bela kava in posipanec prejela Unescovo nagrado za mir in strpnost, in danski pisatelj Alen Mešković, ki je za svoj prvi roman Ukulele jam prejel triletno štipendijo danske državne fundacije za umetnost.

Srečala se bosta tudi z učenci in dijaki v Posočju ((naredi link na naš program). Učence PŠ Breginj in OŠ Kobarid bo obiskala Nina Mav Hrovat, avtorica slikanic za otroke. Zaključne prireditve po večmesečnih bralnih dejavnostih so pripravili na OŠ Kobarid, varovanci VDCja Tolmin bodo uprizorili pevsko-gledališko predstavo. Čebelice iz Vrtca Tolmin in Zmajčki iz Vrtca Volče bodo v Knjižnici Tolmin razstavili svoje izdelke.

Program bralnice pod slamnikom … ob Soči

O strahu in pogumu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DOSTOPNOST