Do 1. nadstropja Knjižnice Tolmin odslej z dvigalom

V petek, 19. januarja 2018, sta v tolminski knjižnici župan Občine Tolmin Uroš Brežan in predstavnica švicarske fundacije Branka Hobič predala dvigalo v uporabo.

Prva skica za dvigalo sega v leto 2006, ko je Matjaž Planinc, arhitekt Zveze paraplegikov Slovenije, izrisal idejni projekt odpravljanja arhitekturnih ovir v tolminski knjižnici. V zadnjih nekaj letih smo s pomočjo Občine Tolmin in razpisov invalidnim osebam s klančino na vhodu in zamenjavo vhodnih vrat uspeli zagotoviti vstop v knjižnico in jim tako omogočili obisk prireditev v galeriji. Zanje smo preuredili tudi sanitarije v pritličju ter namestili video povezavo vhoda z izposojevalnim pultom. Dvigalo pa je vse doslej ostajalo prevelik finančni zalogaj.

V letu 2016 smo preko Vojka Hobiča, enega od pobudnikov postavitve dvigala, navezali stik z Branko Hobič, predstavnico švicarske fundacije za Slovenijo. Thoolen Foundation Vaduz iz Švice nam je poleti 2017 doniralo 30.000 €, iz občinskega proračuna smo prejeli 35.000 €. Jeseni 2017 je bilo pri javnem naročilu kot edini ponudnik izbrano Gradbeno podjetje Posočje, ki je konec leta vgradilo osebno dvigalo proizvajalca Schindler.

Občina Tolmin je v zadnjih nekaj letih v knjižnici izvedla kar nekaj večjih investicij, predvsem v energetsko učinkovitost samega objekta. Župan Občine Tolmin Uroš Brežan je na otvoritvi še povedal, da je bila občina vseskozi naklonjena postavitvi dvigala v knjižnici, saj bo dvigalo poleg možnosti dostopa do knjižničnih storitev za osebe na invalidskih vozičkih olajšalo dostop tudi starejšim in staršem z otroškimi vozički, ki so pogosti obiskovalci knjižnice. Branka Hobič je na kratko predstavila švicarsko fundacijo, ki z donacijami pomaga izboljševati življenje starejših in oseb s posebnimi potrebami. Vojko Hobič, v preteklosti tudi predsednik Rdečega križa Tolmin, je opisal svoja prizadevanja in iskanje možnosti, kako z dvigalom zagotoviti dostop tudi za osebe na invalidskih vozičkih. Poleg Hobiča se je za postavitev dvigala v knjižnici srčno zavzemala tudi Štefka Sinček, ki se zaradi bolezni ni mogla udeležiti odprtja. Marija Hvala je zbranim povedala, da je dvigalo za osebe na invalidskih vozičkih velika pridobitev in da bo knjižnico z veseljem obiskovala.

Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je knjižnica dobila dvigalo. Še posebej smo hvaležni Občini Tolmin in Branki Hobič ter švicarski fundaciji. Hvala tudi Gradbenemu podjetju Posočje d.o.o. za korektno sodelovanje in dobro izvedbo del ter vsem projektantom in podizvajalcem.

Akcija Moja knjižnica na polovici
Obisk Potujoče knjižnice v Baški grapi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DOSTOPNOST