Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Gorazd Humar: Pot živega srebra iz Idrije v Trst v Napoleonovih časih

28 februarja, 2019, 18:00 - 19:00

Event Navigation

Predavatelj Gorazd Humar, pisec številnih knjig o mostovih, nas bo popeljal v čas treh vdorov Napoleonove vojske na slovenska tla, ko je bil vedno v središču pozornosti rudnik živega srebra v Idriji. Seznanil nas bo o tem, kakšna je bila usoda zaplenjenega živega srebra, po kateri poti in kako je živo srebro potovalo iz Idrije v Trst in čemu so služili na novo zgrajeni kamniti mostovi v Vipavski dolini, katerih nastanek še danes ni povsem razjasnjen. Ali so služili varnemu in hitremu transportu dragocene tekoče kovine v Trst in kdo je ta transport opravljal?

Gorazd Humar se je zato posebej posvetil razlogom za nastanek mogočnega kamnitega mostu čez reko Vipavo v Dolenjah pri Ajdovščini, ki ga mnogi ljudsko imenujejo kar Napoleonov most, ter poti, ki je iz Cola mimo Ajdovščine vodila naprej mimo Gaberij in Štanjela do Trsta. Od Trsta naprej so živo srebro prevažali z ladjami.

Gorazd Humar nas bo seznanil tudi o mnogih neznanih in nenavadnih dogodkih na naših tleh v tem času ter o pomorski bitki pri Piranu med francoskimi in angleškimi ladjami, zelo verjetno povezani s prevozom živega srebra.

Uvodno misel bo podal dober poznavalec tega obdobja Fedja Klavora.

Podrobnosti

Datum:
28 februarja, 2019
Čas:
18:00 - 19:00
Kategorija Dogodek:
Dogodek Tags:
, ,

Prizorišče

Knjižnica Tolmin

Organizator

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Telefon:
05 38 11 528
Email:
prireditve@kcktolmin.si
Spletna stran:
www.kcktolmin.si
DOSTOPNOST