Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • This dogodek has passed.

JANKO ORAČ: OSONČENI SPREHODI

6 december, 2018, 19:00 - 20:00

Event Navigation

Vabimo vas na odprtje razstave JANKA ORAČA.

Delo diplomiranega slikarja in univerzitetnega specialista grafika bo predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstava bo odprta do 4. januarja 2019.

Galerija Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin (Tumov drevored 6) je odprta od ponedeljka do petka od 9h do 19h in v soboto od 9h do 12h.

Vabilo_Janko_Orac

Janko Orač se je rodil 3. junija 1958 v Celju, otroštvo pa je preživel v Zibiki. Leta 1997 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje, visoki strokovni šoli v Ljubljani, pri prof. Dušanu Kirbišu. Zaključil je podiplomski študij umetniške grafike ALU v Zagrebu pri prof. Nevenki Arbanas ter pridobil naziv univerzitetni specialist grafik. Najobsežnejše preglede svojega zdaj že štiridesetletnega ustvarjalnega dela je imel leta 1999 in 2008 v Galeriji Dolenjskega muzeja Novo mesto, leta 2002 v Galeriji sodobne umetnosti v Celju in leta 2011 v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Za svoja dela je prejel številna priznanja doma in v tujini. Ima status svobodnega likovnega ustvarjalca, ustvarja v polju slikarstva, risbe, grafike in prostorskih postavitvah. Med letoma 2003 in 2016 je bil likovni urednik revije Rast, kjer je predstavljal številne likovne ustvarjalce z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Je avtor in vodja likovnih simpozijev Novomeški likovni dnevi, Zibika – Tinsko in Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi. Živi in ustvarja v Novem mestu in Zibiki. Je član DLUD in ZDSLU. Vrsto let se udeležuje slikarskih kolonij in simpozijev po Sloveniji in v tujini (Hrvaška, Poljska, Avstrija in Španija). V zadnjih letih je bil gost številnih grafičnih trienalov v tujini (Split, Livno, Bitola) ter drugih mednarodnih razstav.

Doslej je izdal več grafičnih map: VEČNOST TRENUTKA (Josip Osti), 2003; REKA POETIČNIH PODOB (Ivan Gregorčič, Marjanca Kočevar, Milan Markelj), 2007; Grafična mapa EX LIBRIS, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 2012; SVETLINE NAD MESTOM (Dragotin Kette, Miran Jarc, Severin Šali), 2015.

Podrobnosti

Datum:
6 december, 2018
Čas:
19:00 - 20:00
Dogodek Category:

Prizorišče

Knjižnica Tolmin

Organizator

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin