Skoči na glavno vsebino Seme smrti in Tolažba nočnega neba Seme smrti in Tolažba nočnega neba – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Seme smrti in Tolažba nočnega neba

Dževad Karahasan

Dževad Karahasan (1953) je bosanski romanopisec in dramatik, ki je prejel številne literarne nagrade, najbolj pa zaslovel z romanom Vzhodni divan ter zgodovinsko trilogijo O čem pripoveduje pepel, v kateri popisuje življenjsko zgodbo slavnega perzijskega znanstvenika, matematika, astronoma, filozofa, mistika in pesnika Omarja Hajama.

Glavni zaplet prve knjige z naslovom Seme smrti je osredotočen na policijsko preiskavo, pri kateri sodeluje mladi Hajam, ki šele začenja svojo znanstveno in umetniško kariero.

 

 

Drugi del, Tolažba nočnega neba pripoveduje o Hajamovi zreli dobi, o vrhuncu njegovega uspeha, ko je kot avtor novega koledarja deležen velikih priznanj ter statusa dvornega astronoma. To je tudi čas Hajamovega usodnega prijateljstva s proslulim učenjakom in verskim fanatikom Hasan ibn Sabo, ter čas, ko se v državi začnejo nemiri in nekoč mogočno cesarstvo pretresajo dvorne spletke. Karahasan se pri mojstrskem pisanju opira na svoj izbrušeni slog in eruditsko poznavanje zgodovine, pri čemer prikaže razkošje vzhodnjaške tradicije in modrosti.

 

 

 

Beletrina, 2018, 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasad oranževcev
Cerkev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST