Skoči na glavno vsebino Fojba Fojba – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Fojba

Marij Čuk

Naslovnica knjige. Naslov.Marij Čuk se v svojem novem zgodovinskem romanu loti kočljive teme kraških brezen – fojb, ki v slovenski književnosti doslej še ni bila literarizirana. Zgodba pripoveduje o Riku, ki je na dan, ko v Trstu fašistični diktator Benito Mussolini razglasi rasne zakone, priča umoru očeta in posilstva sestre. Tragični dogodek ga usodno zaznamuje in spremlja med študijem medicine ter kasneje kot uspešnega zdravnika. Na dilemo, ali se na zlo odzvati z zlom, mu mati odgovarja: “Zaznamovan je tisti, ki ne odpušča. Pozabiti ne moremo in ne smemo, odpustiti pa je treba. Prihodnosti ne moremo graditi na zamerah in sovraštvu.” Ko ima Riko na začetku maja 1945 možnost, da se maščuje za kruto nasilje nad očetom in sestro in bi lahko likvidiral dva krvnika svoje družine, se ne odloči za maščevanje in izbere pot nenasilja.

Čuk je dejal, da je roman Fojba med drugim napisal tudi kot protest proti družbenim zlorabam in ideološkim reinterpretacijam resnice, kar je pripisal trenutnim razmeram v Italiji. Roman je obenem manifest proti nasilju, saj to po njegovem mnenju rojeva le nadaljnje nasilje.

Marij Čuk je leta 2020 že izdal zgodovinski roman s tematiko fašističnega nasilja nad Slovenci. V romanu Črni obroč opisuje požig Narodnega doma v Trstu leta 1920.

Roman Fojba je tudi na letošnjem priporočilnem seznamu Primorci beremo.

Trst : Mladika, 2023

 

 

Atenski lev
Moja Aljaska

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST