Skoči na glavno vsebino Genialna prijateljica Genialna prijateljica – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Genialna prijateljica

Elena Ferrante

Na Bibliosu so vam na voljo prve tri knjige iz neapeljskega cikla Elene Ferrante, ki si je tudi v Sloveniji pridobile številne bralke. Elena Ferrante je sicer psevdonim neznane italijanske pisateljice, ki že več kot dvajset let uspešno varuje svojo zasebnost in skriva svojo identiteto.

Genialni prijateljici, prvi del neapeljske tetralogije, se začenja v petdesetih letih 20. stoletja in spremlja odraščanje in tesno prijateljstvo dveh izjemnih deklet, Line in Elene.

V drugem delu, O novem priimku, sta glavni junakinji Lina in Elena zdaj že dekleti. Svojeglava, bistra in lepa Lina se ujame v past s poroko z bogatim Stefanom, ki ga ne ljubi. Elena, ki se hoče izviti iz primeža revščine, se trudi s študijem. Ko ji poročena Lina spelje fanta, je prijateljstvo med njima resno ogroženo.

V tretjem delu, O tistih, ki bežijo, in tistih, ki ostanejo, Lina in Elena previdno obnavljata svoje prijateljstvo. Njuni vlogi sta se zdaj zamenjali. Elena uživa v kratkotrajni pisateljski slavi in v varnosti vplivne družine, v katero se je omožila. Vendar v vlogi žene in matere težko najde čas in voljo za svoje delo.

O priljubljenosti neapeljskega cikla v svetu govori tudi podatek, da je bila Genialna prijateljica, ki je premierno upodobitev doživela leta 2018, prva tujejezična serija v zgodovini televizijske mreže HBO. Nanizanko pa lahko od konca marca ob nedeljskih večerih spremljate tudi na prvem program TV Slovenija.

 

 

Mladinska knjiga, 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Cerkev
Ko ljubi zapeljivec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST