Skoči na glavno vsebino Hrabroslav Volarič – priložnostna razstava v Knjižnici Kobarid Hrabroslav Volarič – priložnostna razstava v Knjižnici Kobarid – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Hrabroslav Volarič – priložnostna razstava v Knjižnici Kobarid

IMG_1539V Knjižnici Kobarid je na ogled priložnostna razstava o življenju in delu priznanega slovenskega učitelja, skladatelja in zborovodja Hrabroslava Volariča, katerega 120. obletnico smrti obeležujemo letos.

Hrabroslav Volarič se je rodil 14. novembra 1863 v Kobaridu. Bil je učitelj v Kobaridu, Tolminu, na Livku, v Kozani in v Devinu, kjer je, še ne 32 let star, 30. septembra 1895 umrl.
Kljub njegovemu kratkemu življenju zajema Volaričev opus kar 118 znanih naslovov posameznih skladb, izdanih v številnih zbirkah za časa njegovega življenja in tudi posthumno. Ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja so bile njegove pesmi zelo priljubljene in so deloma ohranile svojo privlačnost vse do danes. Povsod, kjer je služboval, je ustanavljal in vodil zbore, s katerimi je nastopal na narodnoprosvetnih prireditvah ter tako širil ljubezen do petja in glasbeno omiko.
Ob 150 obletnici njegovega rojstva je Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Tolminu s podporo Občine Kobarid leta 2013 pripravila gradivo in izdala notno zbirko izbranih moških zborov Slovenski svet, ti si krasan. Nekatere originale Volaričevih del hrani Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana in so dostopni v Digitalni knjižnici Slovenije (dLib.si).

Razstavo je pripravil domoznanski oddelek Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin in je na ogled od 19. oktobra 2015.

volaričkip voraričrisba

Razstava ročnih del skupine NITKE
Povratna vozovnica 2015/16

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST