iOtok v rubriki Od knjige do filma

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin in Kinogledališče Tolmin že več let uspešno povezujeta knjižne in filmske vsebine. Poleg Kina pod brezami, ki ga poleti prirejamo v atriju tolminske knjižnice, izpostavljamo knjižne in filmske zgodbe v akciji Od knjige do filma. Njen namen je promovirati pisce in njihova dela, po katerih so bili posneti filmi, in obratno. V okviru te rubrike smo v začetku januarja dočakali tudi knjižno-filmski dogodek, ki se je odvil na obeh lokacijah.

V Knjižnici Tolmin smo klepetali s pisateljem Matetom Dolencem in režiserjem Miho Čelarjem, ki sta v zadnjih petih letih ustvarila multimedijski projekt iOtok. Po pogovoru z avtorjema smo se sprehodili do Kinogledališča Tolmin in si ogledali dokumentarni film o zadnjih trinajstih prebivalcih dalmatinskega otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

Mate Dolenc je otoku Biševo in morju posvetil večino svojih najbolj znanih del, denimo Morje v času mrka, Pes z Atlantide in Ozvezdje Jadran. Zbirko kratkih pripovedi oziroma pravljic z naslovom Kako dolg je čas je izdal pred kratkim. Prisrčne, mestoma hudomušne zgodbe otrokom pripovedujejo o skrivnostnem svetu živali na kopnem in v morju, njihovim staršem pa osvetljujejo politično situacijo v naši deželi, opozarjajo na škodljivosti kapitalizma, izčrpavanja morja, onesnaževanja. Pisatelj je otok Biševo spoznal pred dobrimi štiridesetimi leti in z njim ostal povezan do danes. Z režiserjem Miho Čelarjem pa se je povezal pred leti, ko je le-ta zaradi bolezni pričel prebirati knjige Mateta Dolenca. Avtor številnih dokumentarnih filmov, kot so Moj čudoviti um, Mama je ena sama, Codelli, Irena, lahko noč in Kameleoni – Beatlesi nekdanje Jugoslavije, je novo zgodbo našel v izumirajočem otoku sredi Jadrana.

https://www.kcktolmin.si/dogodek/pogovor-z-matetom-dolencem-in-premiera-filma-iotok/

Bukvarna Kobarid 2020
Pravljice na radiu Primorski val

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DOSTOPNOST