Skoči na glavno vsebino Iz vesolja knjižnih zakladov v vesolje zvezd Iz vesolja knjižnih zakladov v vesolje zvezd – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Iz vesolja knjižnih zakladov v vesolje zvezd

Zaključek že desete sezone bralne akcije Moja knjižnica bomo praznovali s potovanjem po vesolju in to ravno ob obletnici rojstnega dneva danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost razglasila za mednarodni dan knjig za otroke.

V akciji Moja knjižnica – Knjižnica Cirila Kosmač Tolmin je letos sodelovala že deseta generacija učencev tretjega razreda. Je nadaljevanje predhodne, podobne akcije, ki je k sodelovanju in branju vabila vse osnovnošolce nekdanje osemletke in je potekala v šolskih letih 1999/2000 in 2000/2001. V takratni akciji je sodelovala več kot polovica osnovnošolcev.

Od šolskega leta 2006/2007 dalje vabimo in nagovarjamo k sodelovanju v akciji Moja knjižnica učence tretjih razredov OŠ iz Posočja. Akcija Moja knjižnica je ena od dejavnosti knjižnice za spodbujanje bralne kulture otrok in mladine. Promovira knjižnico Cirila Kosmača Tolmin in njene oddelke v Kobaridu in Bovcu ter Potujočo knjižnico.

Prispevek akcije je v vadbi branja, odkrivanju ter osvajanju novih znanj. S spodbujanjem branja vplivamo na širjenje besednega zaklada in urjenje pisanja. Otroci se vadijo v vztrajnosti in potrpežljivosti, saj jih praktična nagrada za bralni trud čaka šele na koncu akcije. Eden od namenov akcije je navajanje k samostojnosti pri izbiranju in odgovornosti do knjig. Izbora knjig ne omejujemo. Akcija Moja knjižnica je edinstven primer spodbujanja branja tretješolcev na poti do samostojnih bralcev v slovenskem merilu. Edinstvena je tudi v tem, da ne loči bralcev na dobre ali slabe. Sodeluje lahko vsak, ki je pripravljen brati v skladu s svojimi sposobnostmi.

Akcija se vsako leto prične meseca oktobra, ob svetovnem dnevu otroka, traja sedem mesecev in se zaključi ob mednarodnem dnevu knjiga za otroke. V zadnjih desetih letih smo branje in pisanje otrok preverjali in nagrajevali z različnimi nagradami (zvezek, barvice, dežnik, MP3 …), vmes smo tudi nekoliko prilagodili pravila.

Skupno je bilo v desetih letih prebranih 17.874 knjig, priznanje za uspešno zaključeno akcijo pa je prejelo 837 otrok.

V tem šolskem letu je branje uspešno zaključilo 81 tretješolcev, ki so skupno prebrali 972 knjig. Poleg nagrade in priznanja jih ob praznovanju desete obletnice akcije čaka še vznemirljivo doživetje v Planetariju. V kupolastem šotoru si bodo lahko ogledali nočno nebo in se poučili o osnovah gibanja neba, vesolja, zvezd in planetov.

 

Alenka Mahajnc
vodja akcije

 

Kaj so tretješolci povedali o Planetariju
Akcija Moja knjižnica in mednarodni dan knjig za otroke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST