Skoči na glavno vsebino Izbira Izbira – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Izbira

Edith Eva Eger

Avstrijski nevrolog in psihiater Viktor Frankl (1905–1997) velja za enega najpomembnejših pričevalcev preživetja v koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno ter analitika duševnih in telesnih procesov, ki se odvijajo pri ljudeh med bivanjem v nečloveških razmerah.

Ena njegovih kasnejših učenk in sodelavk je bila tudi Edith Eva Eger. Bila je še najstnica, ko so jo leta 1944 s staršema in sestro odpeljali v zloglasno nacistično taborišče Auschwitz, kjer sta starša tudi umrla. Dr. Edith Eger, klinična psihologinja in priznana terapevtka, v knjigi Izbira prepleta pričevanja o spremembah, ki so jih doživeli njeni pacienti, z lastno nepozabno zgodbo o preživetju Auschwitza. Vendar knjiga Izbira niso samo še eni spomini o holokavstu, Egerjeva v njej razkriva, da smo vsi ujeti v svoje lastne umske ječe. In ker smo sami svoji ječarji, smo zato prav mi tisti, ki lahko spremenimo svoje utesnjujoče misli in uničevalne vedenjske vzorce in se osvobodimo.

Edith Eva Eger je po knjigi Izbiri napisala še njeno tematsko nadaljevanje Dar. Vsi se spopadamo s trpljenjem – z žalostjo, izgubo, obupom, s strahom, tesnobo in porazi. Vendar pa imamo tudi izbiro; lahko popustimo in se vdamo travmi ali težavam ali pa vsak trenutek doživljamo kot dar.

Aktivni mediji, 2021


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Darilo divjine
MED DVEMA KRALJESTVOMA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST