Skoči na glavno vsebino Kako je umrl Vivek Oji Kako je umrl Vivek Oji – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Kako je umrl Vivek Oji

Akwaeke Emezi

Naslovnica knjige. NaslovV malem mestu na jugovzhodu Nigerije neko popoldne Vivekova mama na hišnem pragu najde sinovo truplo, zavito v rdečo tkanino. Ob njem ni nobenega sporočila, nobenega pojasnila. Ob izgubi edinega otroka jo obsede želja, da bi odkrila razlog njegove smrti.

Vivek se je še kot otrok zdel drugačen od drugih, v najstništvu se je umaknil vase in se ji v zadnjih letih močno odtujil. Okoliščine njegove smrti jo spodbudijo, da začne raziskovati njegovo življenje in vzroke, ki so privedli do njegove smrti.

Kako je umrl Vivek Oji je zgodba o sprejemanju drugačnosti, o pomenu varnega doma in o ceni, ki jo morajo nekateri plačati, če želijo biti to, kar so.

Akwaeke Emezi, nigerijska pisateljica in videoumetnica, rojena leta 1987, se v svojih delih za odrasle in mladino pogosto posveča temam LGBT, velja za eno najpomembnejših imen sodobne afriške književnosti.

 

Odlomek iz knjige

»Nisem tisto, kar kdor si že misli, da sem. Nikdar nisem bil. Nisem imel ust, da bi to ubesedil, da bi izrekel, kaj je narobe, da bi spremenil tisto, za kar sem čutil, da se mora spremeniti. In vsak dan je bilo težko, ko sem hodil po svetu in vedel, da sem v očeh drugih tak in tak, vedel, da se motijo, tako popolnoma motijo, da jim je moj pravi jaz neviden. Zanje niti obstajal ni.

Torej: če te nihče ne vidi, ali še vseeno obstajaš?«

 

Ljubljana : Mladinska knjiga, 2022

Shuggie Bain
Damski polnočni plavalni klub

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST