MARTA FILLI – razstava ob 95-letnici rojstva

Marta FilliV galeriji Knjižnice Tolmin si v avgustu lahko ogledate razstavo v spomin na dolgoletno delo ravnateljice Marte Filli, ki bi 3. avgusta 2021 praznovala 95 let.

Marta Filli se je rodila v družini skladatelja Vinka Fillija. Po zaključenem učiteljišču v Tolminu leta 1944 je službovala kot učiteljica v Soči in Zadlaz – Čadrgu. Leta 1948 je opravila gimnazijsko maturo na slovenskem liceju v Trstu in se leta 1954 zaposlila na mestu ravnateljice v Ljudski knjižnici Tolmin.

Knjižnico Tolmin je vodila do upokojitve leta 1989. Postavila je temelje knjižničarstva na Tolminskem, s knjižničnimi storitvami, razstavno dejavnostjo in raznimi prireditvami je pomembno prispevala h kulturnemu dogajanju v Tolminu. S svojim delom ter strokovnimi članki je vplivala tudi na razvoj knjižničarstva v Sloveniji. Ustanovila je prvi glasbeni oddelek v Sloveniji in oblikovala pravila za katalogizacijo glasbenega gradiva, ki so jih prevzele vse druge knjižnice. Knjižnica Tolmin je bila po izgradnji nove stavbe in dejavnostih, ki so v njej potekale, vzor knjižnicam v Sloveniji.

Leta 1967 je prejela Čopovo diplomo, najvišje priznanje na področju knjižničarstva, leta 1982 pa ji je Zveza kulturnih organizacij Slovenije podelila Trubarjevo diplomo. V različnih revijah in publikacijah je objavljala tudi pesmi in krajšo prozo ter prevajala iz italijanskega jezika, med drugim tudi pesniški zbirki Giacoma Leopardija.

Leta 2017 je na pobudo Društva za ohranjanje in razvoj Tolmina prejela naziv častne občanke Občine Tolmin, in sicer za življenjsko delo na področju kulturno-izobraževalne dejavnosti.

Videoprispevek KATV Tolmin o odkritju plošče Marti Filli in razstavi v Knjižnici Tolmin:

 

Običajni urnik odprtosti
Poletni urnik knjižnic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DOSTOPNOST