Skoči na glavno vsebino Novi SenikiKnjig Novi SenikiKnjig – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Novi SenikiKnjig

Štirim knjižnim senikom v Posočju so se letos pridružili še trije na novih lokacijah; v parku blizu Kulturnega doma Bovec, pri Baru Vanja pri Soči in v atriju tolminske knjižnice.

 

Po vzoru knjižnih hišk v tujini in v Sloveniji je Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin prve senike postavila pred tremi leti. Namen hišk je ponuditi knjige izven knjižnice na lokacijah, kjer se med poletjem zadržuje in svoj prosti čas preživlja več ljudi, ter jih morda navdušiti za branje.

Tolminske so nekaj posebnega, saj so hiške pomanjšani tolminski seniki in na ta način predstavljajo lokalno arhitekturno dediščino. Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin je tudi prva slovenska knjižnica, ki je svoje knjižne hiške registrirala v mednarodni mreži Little Free Library, ki vključuje že več kot 50.000 hišk po vsem svetu.

Zaradi zelo dobrega odziva domačinov in tujih gostov so se senikom na kopališču na Slapu ob Idrijci, na kopališču na Robiču, ob jezeru Most na Soči in pred kočo na planini Razorju julija letos pridružili še seniki na novih lokacijah. Prvi v občini Bovec je postavljen v parku v bližini Kulturnega doma Bovec, kjer se na igralih zadržujejo otroci in starši. V bližini Bara Vanja v Tolminu je priljubljeno kopališče domačinov in obiskovalcev poletnih glasbenih festivalov, ki si bodo čas lahko krajšali z branjem ali listanjem revij. Tretji senik skrbi za ponudbo knjig v času zaprtosti knjižnice v atriju tolminske knjižnice.

V senikih bodo otroci in odrasli bralci našli knjige v slovenskem in tujih jezikih ter različne revije. Obiskovalci lahko knjige in revije berejo na sami lokaciji, lahko pa jih tudi odnesejo domov in kasneje vrnejo ali pa zamenjajo z drugimi. Gradivo lahko uporablja kdorkoli, uporaba pa je brezplačna.

PRI IGRALIH V BLIŽINI KULTURNEGA DOMA BOVEC

PRI BARU VANJA PRI SOČI

V ATRIJU TOLMINSKE KNJIŽNICE

Nacionalni mesec skupnega branja
Knjižna pekarna

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST