Skoči na glavno vsebino Pregled dogajanja v knjižnici v letu 2016 Pregled dogajanja v knjižnici v letu 2016 – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Pregled dogajanja v knjižnici v letu 2016

Dogajanje v knjižnici je bilo v preteklem letu izjemno pestro. V ponudbo knjižnice smo za obiskovalce umestili dve novosti; med poletjem je v atriju zaživel Kino pod brezami, na različnih lokacijah v Posočju pa smo postavili hišice s knjigami in revijami – t. i. Senike knjig. Zabeležili smo tudi rekorden obisk prireditev, skupno se jih je udeležilo skoraj 4500 obiskovalcev.

V knjižnici je iskalo informacije ali si izposojalo knjižnično gradivo okrog 5500 aktivnih članov oziroma 30 % vseh prebivalcev zgornjega Posočja. V povprečju nas je v enem dnevu obiskalo dobrih 300 članov, izposodili pa so si okrog 830 enot gradiva. V vsem letu smo v vseh oddelkih skupaj izposodili več kot 245.000 enot knjižničnega gradiva.

Planetarij (Medium)

Aktivnosti knjižnice so bile namenjene najrazličnejšim ciljnim in starostnim skupinam. Na pot k samostojnim bralcem in uporabnikom knjižnice smo s tradicionalno akcijo Moja knjižnica usmerjali vse tretješolce iz Zgornjega Posočja. Ob zaključku akcije smo pripravili edinstveni dogodek: v atriju knjižnice smo postavili Planetarij, v katerem je več sto mladih obiskovalcev in njihovih staršev spoznavalo skrivnosti vesolja.

RSK (Medium)

Učenci sedmih razredov in dijaki prvega letnika Gimnazije Tolmin so spoznavali knjižnico v okviru projekta Rastem s knjigo.

Anna Woltz (Medium)

Da bi k branju spodbudili čim več najstnikov, se je knjižnica že pred leti vključila v projekt založbe Miš Bralnice pod slamnikom. V lanskem maju smo gostili nizozemsko pisateljico Anno Woltz.

PB (Medium)

Odraslim bralcem je bil namenjen projekt Primorci beremo, s katerim primorske knjižnice spodbujamo k branju slovenskih avtorjev. V okviru projekta, ki je potekal že desetič zapored, je svojo biografijo predstavil prvi predsednik Milan Kučan, na zaključni prireditvi in podelitvi priznanj pa smo si ogledali monodramo Moje življenje z Almo Karlin.

Pletilje (Medium)

V lanskem letu smo pričeli aktivno sodelovati z društvom tolminskih upokojencev. Na informativni tabli pred knjižnico v svojem kotičku informirajo člane o aktualnih dogodkih v društvu, enkrat tedensko pa se na urah pletenja v knjižnici srečujejo pletilsko spretne članice društva.

Tecaji (Medium)

Knjižnica za svoje uporabnike vsako leto pripravlja tečaje informacijskega opismenjevanja. Na računalniških tečajih v knjižnicah v Tolminu, Kobaridu in Bovcu so se uporabniki seznanili z začetnimi in bolj zahtevnimi koraki v svetu računalništva.

Kino (Medium)

Knjižnica je v lanskem poletju uvedla dve novosti. Atrij tolminske knjižnice je postal Kino pod brezami. V sodelovanju s Kinogledališčem Tolmin je knjižnica pripravila pet filmskih predstav, ki so si jih domačini in ostali obiskovalci Tolmina ogledali v juliju in avgustu.

SeniKnjig2

Obiskovalci poletnih senčnih destinacij pa so si lahko krajšali čas z gradivom iz Senika knjig. Hišice s knjigami je knjižnica postavila na Slapu ob Idrijci, na Modrejcah in na planini Razor ter jih registrirala v okviru mednarodne akcije Little Free Library.

Povratna (Medium)

V galeriji knjižnice se je odvilo 75 prireditev, ki jih je skupno obiskalo 4485 obiskovalcev. Poleg predavanj o oddaljenih krajih na že utečenem sklopu potopisov Povratna vozovnica smo javnost obveščali o zdravju in zdravem načinu življenja na predavanjih Poskrbite za svoje zdravje.

Razstave (Medium)

Galerija knjižnice je zaživela v barvah različnih likovnih razstav ali postala prostor dokumentarnih. Utrip in globino rudniških jaškov smo začutili na razstavi Stojana Špegla, odbleske morja ob delih ukrajinskega slikarja Eduarda Belskega, ženske žičnate skulpture je oblikovala mlada ustvarjalka Tea Curk Sorta, v poletnih dneh smo si lahko ogledali mozaike Silvestra Bajca. Dokumentarne razstave so pripovedovale o arhitekturni prenovi planine Laška seč, o slovenskih internirancih v italijanska fašistična taborišča in o slovenskih arhivih.

IMG_1679 (1)

Dogajalo se je tudi v oddelkih Kobarid in Bovec. V kobariški knjižnici občasno najdejo razstavno mesto lokalni ustvarjalci – v lanskem letu so tako ustvarjalke iz skupine Nitke razstavile torbe, izdelane iz odrabljenih oblačil in blaga. Svojemu pesniškemu zavetniku Gregorčiču pa so se Kobarijci poklonili v novembru z recitalom njegovih pesmi.

DSC_3071 (Medium)

Gostujoče mesto Tolmin je na Slovenskem knjižnem sejmu v Ljubljani predstavilo kulturno, turistično in kulinarično bogastvo Tolminske. Sredi prestolnice je tako za en teden našel mesto tudi SeniKnjig z informativnim gradivom o naših krajih in knjižnici, na Tolminskem večeru v dvorani Duše Počkaj pa smo slovenski javnosti predstavili dejavnosti knjižnice.

Peter Pavletič

Sejem odpisanih in rabljenih knjig v Kobaridu
Razpored obiskov Dostavne knjižnice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST