Razstava o Josipu Pagliaruzziju Krilanu

josip21. marca je minilo 130 let od smrti kobariškega pesnika Josipa Pagliaruzzija Krilana, ki so ga sodobniki imenovali tudi drugi Goriški slavček. V Knjižnici Kobarid si do 15. aprila lahko ogledate priložnostno razstavo o Pagliaruzzijevem življenju in delu, ki jo je pripravil domoznanski oddelek Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin.

Pesnik in pisatelj Josip Pagliaruzzi Krilan (1859-1885)

Rodil se je 26. maja 1859 v Kobaridu, mami Mariji (rojeni Kurinčič) in očetu Izidorju. Oče je bil odločen mož. Postal je župan Kobarida, poslanec kobariškega okraja v goriškem deželnem, c. kr. poštar in čebelarski strokovnjak ter konstruktor kobariškega t. i. Pinčevega panja.

Pri hiši je bilo osem otrok, od katerih jih je otroštvo preživelo šest. Sedmi od teh je bil Josip. Obiskoval je domačo šolo, in leta 1868 odšel na goriško vadnico ter leta 1870 na gimnazijo, kjer ga je slovenščino poučeval literarni zgodovinar in esejist, Fran Levec, ki je na Pagliaruzzijevo literarno delovanje močno vplival. Po z odliko opravljeni maturi v Gorici je leta 1878 vpisal pravo na Dunaju, čeprav si je želel študirati filozofijo. Doštudiral je pravo, opravil poštarsko preizkušnjo in se naučil stenografirati v slovenskem in nemškem jeziku. Nekaj časa je služboval na deželnem sodišču v Gorici in leta 1884 opravil prvi rigoroz, tj. izpit za opravljanje doktorata.josip4

Po smrti očeta v letu 1884 je prevzel vodenje družinskih poslov in nastopil odvetniško prakso pri dr. Frapportiju, vendar je ob delu, doktorskem študiju ter vnemi za literarno ustvarjanje zbolel in 1. marca 1885, star komaj 26 let, umrl. Na njegovi zadnji poti iz Gorice v Kobarid, kjer je pokopan, ga je spremljal Simon Gregorčič. V spomin mu je napisal pesem Venec na grob Krilanu, ki je bila objavljena v časopisu Slovan 1. aprila 1885.

josip5Josip Pagliaruzzi si je kot pesnik nadel pesniško ime Krilan. Napisal je okoli 300 pesmi in od teh je bilo objavljenih manj kot 20, skoraj vse v Zvonu (1878-79) in Ljubljanskem zvonu (1881-83). Knjižno so izšle po njegovi smrti. Pisal pa je tudi idilične črtice. Poznan pa je predvsem po svojih pripovednih pesmih, baladah in romancah iz balkanske zgodovine.

V Knjižnici Kobarid je bila v mesecu marcu, v spomin na kobariškega pesnika in pisatelja Josipa Pagliaruzzija Krilana, postavljena razstava o njegovem življenju in delu, ki si jo lahko ogledate do 15. aprila 2015.

 

 


Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ponovno uvaja članarino.
Predavanje o naturopatiji in vzdrževanju zdravja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DOSTOPNOST