Sončna kraljevina

Zvezdana Majhen

Zbirko sestavlja 33 pesmi vsebinsko vezanih na letni čas – od jeseni do poletja. Literarno delo je namenjeno (predvsem) starejšim vrtičkarjem in šolarjem prve triade – z željo, da šolo in knjige vzljubijo, tudi s pomočjo lirike ter se zabavajo ob šaljivih motivih.

Prva četrtina zbirke (jesen) govori o prehodu iz vrtca v šolo in na zabaven način spodbuja otrokovo željo po učenju. V šoli se naša pamet poveča – kot mamin trebuh, ko je noseča.

V drugem razdelku (zima) zbirka govori o ljubeznivosti, skrbi za živali, o tem kaj pozimi počne kmet, o noriji novoletnega nakupovanja, obisku dedka Mraza, izpolnitvi želja, lepoti zime in kurentovanju. Vsako bitje v sebi čuti, da je zaželeno, če imamo ljubeznivost v srcu posajeno.

Tretji razdelek (pomlad) prinaša vsebine o prebujajoči se naravi, vremenu, sveže spodbujenemu razpoloženju ljudi, pa tudi o knjigah, materinščini in pesnikovanju. Branje poglobi razum in nas plemeniti! Knjigam se zares ne bom skušal izogniti.

Zadnji razdelek (poletje) govori o odnosu otroci–odrasli, počitnicah na morju, v gorah in novih doživetjih, ki nas zabavajo in nam širijo obzorje. Raztegnimo zemljevide in poglejmo, kam se pride, če z očmi sledimo prstu, ki vijuga proti Trstu.

Obzorja, 2020


 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj misliš, kdo?
Nove dogodivščine v Pravljičariji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DOSTOPNOST