Skoči na glavno vsebino Take majhne stvari Take majhne stvari – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Take majhne stvari

Claire Keegan

Naslovnica knjige. NaslovIrska, zima 1985. Mestece New Ross utripa v pripravah na božični čas. Težki časi so, mnogi so ostali brez dela in komaj shajajo. Bill Furlong je trgovec s kurjavo in oče petih deklet, ne gre mu slabo, žena Eileen je skrbna in hčerke so pridne. Pred božičem ima polne roke dela in hiti odpremit še zadnja naročila v letu. Nekateri ne bodo zmogli plačila. Nune iz bližnjega samostana pa plačujejo redno. Nune so dobre, meni Eileen, vendar Furlong opazi, kaj se dogaja za debelimi zidovi samostana in ob tem ne more ostati neprizadet.

Prihaja v srednja leta, doživlja krizo identitete, ne ve, kdo je njegov oče, poleg tega pa se spopada tudi z dejstvom, da so ga v šoli ustrahovali. Njegov deloholizem, ki je do zdaj preteklost puščal ob strani, se je izčrpal. Brez ljubezni v otroštvu bi bil Furlong morda okruten, tako kot drugi obremenjen s težavno preteklostjo in egocentričen – in morda ne bi naredil ničesar.

Take majhne stvari, ki jih narediš za soljudi, te naredijo Človeka.

 

Roman je bil leta 2022 finalist za Bookerjevo nagrado. Je eden najkrajših v zgodovini te nagrade, ki se je uvrstil na seznam.

Todraž : Modrijan, 2023

Ostala bom tu
Samo ljubil sem te

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST