ZNANOST V DUŠI

Richard Dawkins

Richard Dawkins, avtor uspešnic Sebični gen in Bog kot zabloda, velja za enega največjih umov sodobnega časa in človeka, ki zna znanost približati in prikupiti najširšemu krogu ljudi. V pričujoči antologiji je zbranih več kot 40 sestavkov, ki jih je napisal ob različnih priložnostih in ki kažejo njegovo kalejdoskopsko zanimanje za najrazličnejša področja znanstvenega udejstvovanja.
Eseji, novinarski prispevki, predavanja in pisma so navdušujoč in strasten prikaz moči znanosti ter fascinantnosti njenih odkritij, hkrati pa pričajo o nujnosti znanstvenega udejstvovanja za družbo in o pomembnosti znanstvenega pristopa k razmišljanju – še posebej v današnjih časih ‘post-resnične’ družbe, ko se veliko ljudi sprašuje, kaj je sploh res.
Vsi prispevki so opremljeni s spremno besedo in avtorjevim komentarjem, tematika pa sega vse od evolucije in darvinističnega naravnega izbora do vloge znanstvenika kot preroka, Dawkins pa se dotakne tudi možnosti življenja na drugih svetovih in obdela vprašanje, ali je tudi znanost vera, predvsem pa se posveča lepoti, krutosti in posebnosti življenja na Zemlji.
Znanost v duši je duhovita, jasna, natančna in iskriva predstavitev znanstvenih dognanj in razmišljanj izjemnega misleca ter kritičnega intelektualca sodobnega časa, ki ne le predano približuje znanost širšemu občinstvu, temveč jo napravlja razumljivejšo, ne da bi jo hkrati banaliziral.

Učila, 2018

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST