Skoči na glavno vsebino 2022 2022 – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

2022

Festival Bralnice pod slamnikom 2022

 

S 1. marcem se pričenja mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom 2022, katerega soorganizator je Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin. 

Festival je namenjen spodbujanju branja kakovostne mladinske literature. V letošnjem letu je tema pustolovska in zgodovinsko obarvana literatura za otroke in mladino, naslov je Do konca in naprej. V festivalskih aktivnostih bomo razmišljali, v čem je čar pustolovskih in zgodovinskih knjig ter kako jih vključiti v šolske vsebine. 

V naših knjižnicah se bo zvrstilo kar nekaj razstav vrtcev in šol iz celotnega Posočja, ter drugi dogodki namenjeni predstavitvi knjig in spodbujanju branja kakovostne literature za otroke in mladino.

Prvi dogodek, s katerim se je pričel letošnji festival je razstava izdelkov otrok iz vrtca Ilke Devetak Bignami, enota Volče. Ustvarjali so skupina Zmajčki na temo o Kekcu. Razstava je na voljo za ogled vse do 15. marca v mali galeriji Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin. 

V torek 15. marca bo potekalo strokovno srečanje v Knjižnici Domžale in preko spletnega prenosa Youtube Live. Predavatelji in predavateljice bodo približali uspešne strokovne prakse motiviranja mladih bralcev in bralk s pomočjo knjig o pustolovščinah, zgodovinskih ljudstvih, bitkah in dogodivščinah.

 

 

V Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin je v okviru mladinskega festivala Bralnice pod slamnikom od 5. aprila 2022 dalje na ogled filmček in zloženka, ki so ju pripravili uporabniki Varstveno delovnega centra Tolmin. V marcu so pripravili dogodek, ki so ga poimenovali “Moja želja skozi fotografijo in besedo – do konca in naprej”. Uporabniki so se odpravili na domišljijsko pot, kjer so se skozi fotografijo in zgodbo srečali s svojo željo.

 

 

Med 25. aprilom in 9. majem je v Knjižnici Bovec na ogled razstava izdelkov v okviru festivala Bralnice pod slamnikom, ki so jih ustvarjali učenci podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Tolmin.  

V Knjižnici Kobarid so na ogled ilustracije otrok iz vrtca Kobarid, skupina Metuljčki. Prebirali so pustolovske slikanice in ustvarjali na podlagi knjige M. Bonte, Gremo po Sloveniji. Otroci so tudi obiskali knjižnico, spoznali delo knjižničarja, si ogledali razstavo in poslušali pravljico.

 

V Knjižnici Tolmin je 19.maja potekal festivalski dan Bralnic pod slamnikom. Obiskal nas je pisatelj Damijan Šinigoj in v klepetu z dijakinjama Gimnazije Tolmin spregovoril o svojem zadnjem delu, pustolovski jamarski zgodbi Kjer veter spi. Damijan Šinigoj je kot strasten jamar in reševalec z nami delil veliko zanimivih zgodb, dijaki pa so si lahko ob koncu ogledali razstavo ob 50-letnici tolminske jamarske sekcije.

 

Konec maja smo v Knjižnici Bovec imeli razstavo, ki so jo pripravili otroci iz vrtca Žaga, skupina Balončki. Najprej so obiskali knjižnico, prebrali smo jim zgodbico o Kekcu in Pehti, tako se je začela njihova pustolovščina s Kekcem. V vrtcu so se večji del pomladi pogovarjali in prebirali zgodbe o Kekcu in na to temo tudi ustvarjali. Na razstavo so prinesli raznovrstne izdelke, od Kekčeve kape, palice, Bedančevo in Pehtino kočo.

DOSTOPNOST