Skoči na glavno vsebino Tolmin, gostujoče mesto Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani Tolmin, gostujoče mesto Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Tolmin, gostujoče mesto Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani

Med številnimi domačimi in tujimi razstavljalci letošnjega Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani se bo letos prvič z lastnim razstavnim prostorom ter pestrim kulturnim in kulinaričnim programom predstavil tudi Tolmin, nosilec naziva »Alpsko mesto leta 2016«.

Osrednja predstavitev gostujočega Tolmina bo prvi dan sejma, 23. 11. 2016 ob 18.00, v dvorani Duše Počkajeve, ostali dogodki, glasbeni nastopi in degustacije tolminskih dobrot pa se bodo vrstili vse dni, od jutra do večera. Tolminska informativno-prireditvena stojnica se nahaja v drugem preddverju Cankarjevega doma, zraven Kulinartfesta. Na njej bo predstavljena kulturna, založniška in turistična ponudba Posočja (Občina Tolmin, Tolminski muzej, LTO Sotočje, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Myra Locatelli), nedaleč stran bodo svoje kulinarične dobrote razstavljali in predstavljali tolminski sirarji in ribiči.

Na enem osrednjih slovenskih kulturnih sejmov bo tako Tolmin prikazal in povezal tradicionalno odlično muzejsko, knjižnično in prireditveno kulturo. Predstavil se bo skozi tri velike lokalne zgodbe: stoletnico gradnje cerkvice Sv. Duha v Javorci in soške fronte v celoti, ponovno odkrivanje opusa slikarja Toneta Kralja ter spoznavanje najnovejših privlačnih izzivov staroverskih kultov na tem območju.

 

Cankarjev dom v Ljubljani
23. 11. – 27. 11. 2016, od 9.00 dalje

TOLMINSKI SEJEMSKI PROGRAM

Pisave Tolminske
Avtorji in avtorica, po rojstvu in delu povezani s Tolminsko, z branjem in pogovorom predstavljajo sodobno književno podobo tega dela Zgornjega Posočja. Sodelujejo Boris Jukić, Vasja Klavora, Jan Cvitkovič in Tinka Volarič.

Sreda, 23. 11. ob 10.30, Pisateljski oder

Siri
Sirna župa je spravila gor nekaj rodov Tolmincev, za sir pa od nekdaj trdijo, da spravlja gor … ma pustimo, stvar je menda v fosforju. Kakorkoli, medtem ko čakamo, da se na plinu Kulinartfesta skuha sirna župa, nareže kobariška Mlekarna Planika enajst različnih sirov, poznavalka iz mlekarskega muzeja se jim posveti z vsem obilnim znanjem, pevska zasedba Snežet pa ji vmes vsake toliko ponudi priložnost za par minut oddiha.

Sreda, 23. 11. ob 16.00, Kulinartfest

Magdalenca bere
Tolminski večer v dvorani Duše Počkajeve bo povezal frontne in pisateljske poti v tolminski občini, postavil s tolminsko knjižnico senikeknjig (ha, le kaj je to?!) sredi narave, z muzejem odprl vrata Gregorčičeve in Kosmačeve domačije in pogledal naprej po pisateljski poti. Režiser in pesnik Jan Cvitkovič, vokalna skupina Snežet, urednik in prevajalec Zdravko Duša, pevka Bogdana Herman s harmonikarjem Juretom Torijem, pripovedovalka Ana Duša in drugi bolj ali manj domorodci bodo dajali tolminski ritem in ton, sirarji in salamarji pa končni priokus.

Sreda, 23. 11. ob 18.00, dvorana Duše Počkaj

Kamni stare vere
Etnolog Pavel Medvešček je desetletja, kot je obljubil, varoval skrivnost stare vere, ki so mu jo zaupali njeni zadnji varuhi iz zaselkov na Tolminskem. Zdaj je z razstavo Staroverstvo in staroverci končno smel odpreti zanimanje za te predkrščanske verske oblike in spomenike. Kako se je skozi desetletja razodevala tradicija staroverstva in kako se povezuje z novodobnimi spoznanji? Sodelujejo: Pavel Medvešček, Daša Pogačnik, Zdravko Duša

Četrtek, 24. 11. ob 11.00, Debatna kavarna

Leta strahu in trpljenja
Ciril Munih, župnik pri Sveti Luciji (danes Most na Soči), je skupaj s svojimi farani prestajal in popisoval tegobe domačinov sredi najhujših bitk prve svetovne vojne na soški fronti. Njegova nedavno objavljena kronika zbuja srh, a tudi smeh ob nemoči in obenem vitalnosti ljudi, okrog katerih se je razdivjala vojna in jih pognala v begunstvo. Bogato fotografsko gradivo Tolminskega muzeja, poznavalska pripoved kustosinje in urednice knjige Karle Kofol pa vojaške pesmi, ki jih občuteno zapoje Bogdana Herman, obnavljajo tisti bridki čas.

Četrtek, 24. 11. ob 15.00, Dvorana Lili Novy

Frika
Frika je kulinarična identiteta Tolminske številka ena, če rečete frika, ste rekli Tmin. O tem, kako se prav naredi, ni popolnega soglasja, razen glede sirne osnove in pa tega, komu se zaupa priprava vrhunske frike: Igor Fon – Sabadinc je pravo ime. Mmm … nič, pridite si namastit prste!

Petek, 25. 11. ob 20.00, Kulinartfest

Postrv
Postrv, kraljica Soče in obsoških jedilnih miz. Andrej Lupinc bo prebral, kako jo je lovil in ujel, Dušan Jesenšek jo bo na vroče olje del, Janez Škof bo pa, ko se bo preselila na krožnik, eno zapel in raztegnil harmoniko. In se bo prigrizovalo in poslušalo in pelo hvalo. Faronika ribogojništvo in ribištvo, d.o.o., ima sveže ribe v hladilni torbi in recepte na vesti.

Sobota, 26. 11. ob 14.00, Kulinartfest

Kralj umetnosti in provokacije
Slikar in ilustrator Tone Kralj je z ženo Maro v dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja na Tolminskem začel najimpresivnejši projekt svoje umetniške kariere: sodelovanje pri obnovi skoraj vseh pomembnih cerkva na razvalinah soške fronte in razdejanem Krasu. Preplet legalnega in ilegalnega, sakralnega in posvetnega, ustvarjanja in provokacije je ustvaril svojevrstno kulturno mejno linijo, ki pravkar doživlja novo vrednotenje. Sodelujejo: Egon Pelikan, Silvester Gaberšček, Zdravko Duša.

Nedelja, 27. 11. ob 15.00, Debatna kavarna

Karla Kofol in Zdravko Duša

Zaključek projekta Primorci beremo 2016
Recital Gregorčičeve poezije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST