Skoči na glavno vsebino JEZERO V TOLMINSKI KOTLINI JEZERO V TOLMINSKI KOTLINI – Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

JEZERO V TOLMINSKI KOTLINI

Včasih je bilo od Mosta do Tolmina jezero. Po njem so plavale barke, ki so imele tudi pristane. Eden takih je bil pod Ključem, kjer je visok in strm skalnat rob. Tam so bili pritrjeni zlati rinki, da so zanje ljudje privezovali barke. Te barke so priklepali z zlatim ključem.

A jezero ni ostalo za zmeraj. Gori na Slapu je živela tiste cajte velika žena z zelenimi lasmi. Ta je imela doma veliko plevenico. Z njo je šla dol na Most in prekopala jez, da je jezero odteklo.

 

Ljudska pripovedka,  Modrej, 1970
Vir: J. Dolenc, Zlati Bogatin,

 

 

                              THE LAKE IN TOLMIN BASIN

 

A long time ago there was a lake between Most ( Most na Soči) and Tolmin. Boats sailed over it and were harboured around it’s shores. At the high steep rocky edge of Pod Ključem (Under the Key), was once one of these harbours.There were golden hooks to moor the boats. The boats were locked to them with a golden key.

But the lake didn’t remain forever. A giant woman with green hair once lived at the village of Slap. At her home she kept a gigantic hoe. She took the hoe down to Most and dug an opening, so that the lake drained away.

 

Folktale,  Modrej, 1970
Source: J.Dolenc, Zlati Bogatin

DLU Tolmin
MAGDALENCA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

DOSTOPNOST